СО с нов план за обновление и безопасност на подлеза на “Ротондата” пред Централна гара

  • 01 октомври 2024 13:24

  • 187
  • 0
СО с нов план за обновление и безопасност на подлеза на “Ротондата” пред Централна гара
© Булфото (архив)

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред централна гара започва до края на месец октомври 2024г. Той е изготвен от Столична община, заедно с администрацията на район “Сердика” и кмета на района Момчил Даскалов.

Планът е насочен към решаването на дългогодишните проблеми в района, без необходимост от пълна реконструкция, но се акцентира върху ефективни и бързи действия. Той е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария Луиза” и “Предгаров площад”.

Мизерия, разруха, бездомни и кючеци - Централна гара през 2024 г.

Мерките, предвидени в плана, целят не само да подобрят инфраструктурата, но и да създадат по-безопасна и привлекателна градска среда. Основните акценти включват:

-  Цялостно освежаване на зоната с премахване на течовете от неизправните оттоци, измазване и пребоядисване на основните елементи от подлеза с паметника „Ротонда“.

-  Подмяна, ремонт и доизграждане на осветлението в целия подлез със съвременно, икономично и далеч по-ефективно, което е основна предпоставка за ред и сигурност.

-  Осигуряване на охрана и видеонаблюдение.

-  Осигуряване на постоянно почистване и поддържане на зоната.

-  Възстановяване поне отчасти на достъпна среда до спирката на метрото.

-  Социално и културно оживяване на пространството чрез отдаване на помещенията за минимален наем към граждански организации за различни дейности и превръщане на мястото в зона за арт и други събития.

Вече е проведено първото събитие – музикалният фестивал „S’cool Rock Fest - Урок по рок“, което отбеляза новото начало за този важен градски обект.

Някои от основните дейности вече са в процес на реализация:

- Започнати са ремонтни работи по отводняването и пребоядисването на подлеза, които трябва да приключат до края на 2024 година.

- Подмяната на осветлението е възложена и очаква финансиране, за да се премине към изпълнение.

- Проведени са срещи с различни организации за наемане на помещенията и превръщането на пространството в културен център.

- В момента се извършва ремонт на помещение за социален и образователен център „Сердика“, който ще бъде част от новата визия за зоната.

- Обсъдени бяха мерки за засилване на физическата охрана, увеличаване на видеокамерите и изолиране на рискови зони като е започнало поетапното им изпълнение.

-  Обсъдени са и мерките на Агенция за социално подпомагане и частни организации при работа с бездомни и граждани в риск.

-  Обсъдена е реорганизация на движението по бул. „Мария Луиза“ с изграждане на пешеходни пътеки на кота „нула“ при кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Мария Луиза“, което ще повиши безопасността и комфорта за гражданите и ще позволи изолиране на рискови за сигурността и реда зони.

-  Въпреки силния фокус върху вече многократно увеличеното миене и почистване, се обсъжда нов план за почистване и поддържане на зоната след завършване на изброените дейности, за да се превърне подлезът на “Ротондата” в място, през което хората преминават и ползват със спокойствие и комфорт.

Тези мерки представляват първа стъпка към превръщането на подлеза „Ротонда“ в безопасно и оживено пространство, което ще служи на жителите и гостите на София.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини