Оранжев код за силен вятър и наводнения в някои части на Румъния; бури причиниха щети в Констанца

  • 01 октомври 2024 13:59

  • 128
  • 0
Оранжев код за силен вятър и наводнения в някои части на Румъния; бури причиниха щети в Констанца
© pixabay

Лошото време продължава да засяга източната и югоизточната част на Румъния, където се очакват валежи през целия ден.

Оранжев код за силен вятър е издаден за крайбрежието и за Делтата на Дунав, съобщават от Националната метеорологична служба на страната. Поривите ще достигнат 90 км/ч. 

Жълт код за силен вятър е в сила за по-голямата част от Молдова, Добруджа, източна Мунтения. Там се очакват пориви до 70 км/ч. 

Румънското правителство ще отпусне по 15 000 леи за всяко семейство, засегнато от наводненията

В румънския окръг Констанца до 12:00 ч. местно (и българско) време днес в сила бе червен код заради бурите, които причиниха щети в района.  Наводнени са няколко улици и жилища. Жителите получиха две предупредителни съобщения чрез системата Ро-Алърт, които ги съветват да избягват пътувания. Шофирането е затруднено по няколко пътя в окръга, съобщават от полицейския инспекторат на Констанца.

Оранжев код за реките в окръга издаде Националният институт по хидрология и управление на водите. Той ще е в сила за следващите 24 часа. Местните власти не изключват опасност от наводнения.

През изминалото денонощие силни бури имаше и в няколко района на окръг Галац. Местните власти съобщиха за дървета, паднали върху автомобили.

Последвайте канала на

Калина Христова
128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини