Столични зам. - кметове взели по около 30 хил. лв. бонуси над заплатата

Булфото
share

Столичните заместник-кметове по екологията Мария Бояджийска, по строителството Ирина Савина, по транспорта Любомир Христов и за правните въпроси Юлия Ненкова са взели по около 30 хил. лева бонус през 2010 година над заплатите си. Средствата дошли от участието им в Съвета за управление на Столичния общински приватизационен фонд и надзорния съвет на Столичната агенция за приватизация. Самият кмет на София Йорданка Фандъкова не е взимала допълни пари над основното си възнаграждение, съобщава в. "Дневник".

Темата повдигна общинският съветник Атанас Атанасов, след като отправи питане до Фандъкова, която днес му отговори на редовното заседание на Столичния съвет.

Бонусите, които са получили четиримата, възлизат на 33 750 лева за Савина, 33 000 лева за Бояджийска, Ненкова пък е взела 28 033, а Христов, посъветван от юристи, не е вписал сумата в декларацията си пред Сметната палата.

В сайта на общината Фандъкова е предоставила справка за възнагражденията на заместниците си. Оттам става известно, че четиримата зам.-кметове са получавали месечни заплати по 1379 лева. Най-високо е било възнаграждението на бившия зам.-кмет по финанси и бюджет Минко Герджиков - 1510 лева.

Заплатата на кмета възлиза на 1661 лева, но тя не е получавала бонуси. На практика годишно някои от заместниците й годишно получават повече общински пари за работата си.

Атанасов се усъмни, че е възможно да бъдат съвместявани 8 часа и половина работно време като зам.-кмет и допълнителен труд в общинските дружества. Кметът заяви, че "не се срамува" от парите, които екипа й получава. "Отговорността, която носим, е огромна", уточни тя.

Атанасов призова общината да вземе решение да спре тези плащания по подобие на практиката за държавните служители, които нямат право да получават такива допълнителни средства.

Надзорният съвет на Столичната агенция по приватизация е от 12 души, като от тях 9 са общински съветници. Още трима са от местната администрацията - Юлия Ненкова, секретарят на общината Ралица Стоянова и Минка Владимирова от дирекция "Здравеопазване". От общинските съветници участват петима от ГЕРБ, трима от БСП и един от ДСБ.

Съветът за управление на Специализирания общински приватизационен фонд е от 13 души, като 9 са съветници, а останалите от общинската администрация. Това са зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов, Савина, Бояджийска и Христов и на транспорта Любомир Христов. От съветниците участват отново петима от ГЕРБ, двама от БСП и по един представител на десните партии СДС и ДСБ.

Водещи новини

Още новини