Кириакос Мицотакис предупреди РСМ и Албания с поговорки

  • 26 юни 2024 20:42

  • 2943
  • 2
Кириакос Мицотакис предупреди РСМ и Албания с поговорки
© Getty images (архив)

С помощта на поговорки гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. отправи днес предупреждения към ръководителите на Република Северна Македония (РСМ) и Албания, предаде базираната в Атина телевизия Скай, цитирана от БТА

На заседание на парламентарната група на управляващата партия Нова демокрация Мицотакис се обърна към новото ръководство на бившата югославска република: Не започнахте добре, като нарушихте международното право и задълженията си, които произтичат от международните договори. Престанете да си правите сметката без кръчмар.

През последните седмици отношенията между Атина и Скопие се обтегнаха, след като новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска при полагането на клетва на 12 май не нарече страната си с договореното с Гърция конституционно име Северна Македония, а само „Македония“.

Гордана Силяновска се закле като президент на РСМ пред парламента в Скопие, нарече страната Македония

Недоволството на Гърция се засили, след като и новият премиер в Скопие Християн Мицкоски упорито нарича страната „Македония“, въпреки че на самата церемония по полагането на клетва се придържаше към договореното в Преспанския договор.

Гръцкият премиер каза, че същото се отнася и до Албания. Действията на властите в Тирана не улесняват присъединителния процес към ЕС.

Мицотакис добави: Европейските мечти на г-н Рама (албанския премиер Еди Рама) преминават през една гръцка поговорка: „На каквото си постелиш, на това ще легнеш“.

Албанският апелативен съд вчера потвърди присъдата от две години на избрания за кмет на албанския град Химара Фреди Белери по обвинения в купуване на гласове. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина. Белери, който е етнически грък и има и гръцко гражданство, беше избран за евродепутат в листата на Нова демокрация.

Арестуван албански кмет стана гръцки евродепутат от затвора

 

Мицотакис освен това отхвърли коментарите, че след неубедителното представяне на изборите за Европейски парламент дясноцентристката Нова демокрация ще завие политически или към центъра, или към крайната десница.

Лидерът на партията каза: Имаме дълг да очертаем ясен хоризонт и да се държим далеч от облаци, които замъгляват картината, като привидни псевдодилеми за уж някакъв завой към центъра или вдясно. Нашият път води само напред и сме далеч от превъзмогнати етикети, които в нашата епоха вероятно са изчерпали смисъла си. Никога не сме се отричали от корените си, но ако дървото не расте на височина и на ширина, тогава корените изсъхват. Докато ако клоните растат, тогава и те изпълняват ролята си.

Министър–председателят в Атина спря и върху предложението за обща европейска отбранителна политика, като каза, че пред новия състав на Европейската комисия ще настоява за съвместна защита на въздушното пространство.

Мицотакис обеща да постави в Брюксел и въпроса за „нелоялните практики на многонационалните компании“.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2943 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Teodora Andreas Berlin

2024.06.26 | 21:20

1
Germany shofiorska knijka Kokain ne e moi Motor sa 1200€ baba Anastasia e ot Griechenland
Първо Вие

2024.06.27 | 01:34

2
???????????????????????????

Добави коментар

Водещи новини