Вулканичните изригвания в Исландия могат да продължат десетилетия

  • 26 юни 2024 22:30

  • 1181
  • 0
Вулканичните изригвания в Исландия могат да продължат десетилетия
© Gettyimages

Последната серия от вулканични изригвания в Исландия може да продължи десетилетия или дори векове, сочи проучване, публикувано в списание „Тера Нова“, съобщава БТА.

Поредицата от изригвания започна през 2021 г. на полуостров Рейкянес в югозападната част на острова, само на 55 км югозападно от столицата Рейкявик.

Голяма част от населението на северноатлантическия остров живее в засегнатия регион. В близост се намират и единственото международно летище и няколко геотермални електроцентрали, които снабдяват страната с топла вода и електричество.

Най-мощното изригване: Вулкан в Исландия отново изригна, има евакуирани

Само от декември миналата година досега са регистрирани пет големи вулканични изригвания. Лавата бълва от продълговати пукнатини в земята, като някои къщи бяха погълнати от нея.

Изследователите анализираха данните за земетресенията през последните три години и сравняват химическите и физическите свойства на лавата от различни места, за да определят дали тя идва от една и съща подземна магмена камера.

Те установиха, че това наистина е магма със сходни петрографски свойства. Това предполага наличието на свързана подземна магмена система, пишат изследователите. Съвместно със сеизмичните данни, това ги кара да смятат, че става въпрос за умерено голямо магмено натрупване на дълбочина около девет до единадесет километра, което се простира на ширина от десет километра. То се е формирало между 2002 и 2020 г.

Изследователският екип стига до заключението, че сегашната серия изригвания може да е началото на дълъг епизод, въпреки че не може да предвиди колко точно ще продължи.

Исландия се намира на място, където северноамериканската и евразийската тектонични плочи се раздалечават. Поради това вулканичната активност е висока, но изригванията на по-централните вулкани обикновено продължават само няколко дни или седмици. От друга страна, изригванията от пукнатини могат да продължат много по-дълго.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини