Неграмотни продават учебници втора ръка за левче

Булфото
share

Неграмотни жени заеха място край варненските училища, където върви търговията с учебници втора ръка.

Жените, повече от които са ромки,  пристигат с чанти на колелца и подреждат по оградата на училищата учебници за всички класове, някои дори по английски, немски и руски. Повечето от учебниците, които предлагат, се търгуват на половината от коричната цена, а ако купувачът се поколебае, жените са готови да свалят и допълнително цените на учебници и помагала, съобщава "Монитор".

Имам много учебници, ама не мога да чета и не знам какво точно има в чантата, обяснява мургавата възрастна жена. Имам нещо и на чужди езици, ама сама си потърсете каквото ви трябва, обяснява тя. Търси се учебник по английски език за пети клас. Мургавата търговка вади някакъв учебник, но когато й казваме, че това е немски, жената пак обяснява, че не може да чете и да пише и ние сами да си изровим онова, което ни трябва.

Признанието й, че не е грамотна, шокира насядалите по оградата ученици от различни класове, които сами продават букварите от завършения клас. Някои от тях й поднасят учебник от трети клас и я молят да прочете заглавието му, изписано с едър шрифт. Чистим мазета на хората и там намираме книгите, разкрива произхода на стоката си неграмотната ромка. Според други обаче във Варна от години съществува огромен склад, в който всеки може да продаде книги и учебници, за които няма място вкъщи. Те подозират, че неграмотната се явява дилър на книгите втора ръка, които вървят по лев-два парчето. Доставени пред училищните дворове обаче  цените на букварите скачат поне два пъти.

Водещи новини

Още новини