САЩ върнаха на Иран повече от 1000 древни глинени плочки

  • 27 септември 2024 20:35

  • 297
  • 1
САЩ върнаха на Иран повече от 1000 древни глинени плочки
© pixabay

Повече от 1000 глинени плочки от епохата на Ахеменидското царство (550-330 г. преди Христа) са били върнати на Иран от САЩ, съобщава БТА, позовавайки се на агенция ИРНА.

Открити в руините на столицата му Персеполис, плочките с клинописни надписи документират начина, по който е било организирано древното общество.

Династията на Ахеменидите поставя началото на Ахеменидското царство - първата Персийска империя, и управлявала в Южен Иран от шести до четвърти век преди Христа.

Съд в Ню Йорк възстанови правото на собственост на Пакистан върху близо 200 произведения на изкуството

Това е шестата партида антики от този тип, която САЩ връщат на Ислямска република Иран.

"Тези плочки представляват архив за обредите и начина на живот на нашите предци в епохата на Ахеменидите", каза заместник-министърът на културното наследство Али Дараби, цитиран от ИРНА.
       
Глинените плочки са върнати от Института за изследване на древните култури, Западна Азия и Северна Африка към Чикагския университет. По време на разкопки на Персеполис през 30-те години на миналия век учебното заведение открива около 30 000 плочки или фрагменти. 

Голяма част от тях са върнати между 1948 и 2004 г., преди прехвърлянето на останалите да бъде блокирано от съдебно производство в САЩ, приключило през 2018 г. 

Повторното въвеждане на санкциите на САЩ срещу Ислямската република от същата година обаче усложни връщането на антиките, отбелязва АФП.

Те ще бъдат прехвърлени в Националния музей и могат да бъдат изложени за обществеността още през октомври, каза още Али Дараби. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
297 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.27 | 21:09

1
А ПЪК БЪЛГАРИЯ ВЪРНА В МЪКАДОНИЯ 100 КИЛА ИЗСУШЕНИ ГОВ НА ЗА ДА ИМ ПОКАЖЕ ЗА КАКВО ГИ СМЯТА ЕС.

Добави коментар

Водещи новини