Нов закон ще дава право родители да избират учебници и директори

Родители ще могат да сменят школския директор.

Това предвижда новият закон за училищното образование, който трябва да бъде внесен до края на годината, съобщи Асен Александров, съветник на просветния министър, пише "Стандарт". 

Според проекта начело на всяко школо ще има обществен съвет, който ще замени сегашното родителско настоятелство. В него отново ще влизат родители, но освен тях ще има и видни общественици, както и представители на общината. Съветът ще разполага с доста по-големи правомощия от сегашните настоятелства - под негов контрол например е бюджетът на училището. Директорът задължително ще трябва да съгласува с родителите за какво планира да изразходва школските средства, какви дейности възнамерява да развива. Едва след одобрението на обществения съвет бюджетът ще бъде предоставян за съгласуване и с общината, която е негов първостепенен разпоредител.

Освен това, родителите периодично ще пишат и оценки на директора за начина, по който ръководи школото. Освен от тях той ще получава атестация и от шефа на регионалния инспекторат. Двата вида оценки ще бъдат решаващи за бъдещата му кариера - ако те се окажат негативни, школският шеф може да бъде заменен с друг. Засега не е ясно дали същото ще важи и за учителите. "Предполага се, че ако директорът е достатъчно кадърен, той сам ще подбере и назначи най-подходящите кадри. Иначе прекалената демократизация може да доведе до ненужно усложняване на нещата", поясни Александров.

За сметка на това общественият съвет ще има думата и по това, точно с кои учебници ще работят учителите в школото, както и по въпроса какви извънкласни дейности да бъдат развивани. Той ще гласува и какви да са приоритетите на училището, ще дава становища по свободно избираемата подготовка и по повечето дейности, касаещи учениците. И сега в част от училищата настоятелствата изпълняват част от тези функции, но на повечето места те работят формално. Оценяването на директора от родителите обаче е напълно нов момент, който досега не е въвеждан у нас. Той е въведен и по инициатива на родителските организации, каза още Александров.

Коментари

  1. 2011.09.19 | 19:46

    Какво ще се учи в 8 клас. Вълчев -чужди езици и компютри. Игнатов мълчи по въпроса . Ако е чужди езици и компютри добре това е бъдещето. Но да се изучават предмети като гражданско образование и предприемачество - Несериозно е. Предприемач на гаражен магазин

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?