Проф. Васил Каракостов: Безконтролно се харчат пари в здравните заведения

  • 27 септември 2024 22:06

  • 284
  • 3
Проф. Васил Каракостов: Безконтролно се харчат пари в здравните заведения
©

Конституционният съд връща Станимир Михайлов като управител на Здравната каса (НЗОК).

"Без да имам всякакви политически пристрастия и обвързаности, мога да споделя мнението на много хора, че в настоящия етап и последните години се създава впечатлението в хората, че се води борба за това кой да бъде Али Баба. Здравната каса е нещо, което наблюдавам по-отчетливо, отколкото другите дейности. 8 млрд. ще бъдат похарчени. Вече сме минали половината година - най-вероятно са похарчени 4 млрд. Върху тях няма европейски контрол", коментира проф. Васил Каракостов от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в предаването "Денят ON AIR".

Работещите в системата са свидетели на безконтролно харчене на тези пари в здравните заведения, подчерта той и даде пример.

"Преди няколко дни жена над 55 години постъпи в една известна верига от болници в един голям град на страната, след като е паднала и получила болки в гърба. Четейки епикризата, виждам, че тя е лекувана с две клинични пътеки. Едната от които е епилепсия и епилептичен припадък. Втората е заболяване на периферните нерви. Вече имаме достъп до нашите здравни досиета. Това ще бъде вписано, че тя има епилепсия. Ако тя реши да си извади шофьорска книжка, тези неверни данни водят до много последствия. Това е един от хилядите случаи", заяви  проф. Каракостов пред Bulgaria ON AIR.

Над 21 млн. лева от резерва на НЗОК ще бъдат платени към аптеките за дейността им

"Няма законност. Има написани някакви закони, които са просто написани. Злоупотребата с такива средства се наказва финансово, плюс забраняване на дейността. Ако в тази малка частна болница от една верига, ѝ бъде забранена цялата дейност, ще посмее ли някой от болницата да не контролира какво се случва с нея? Това не се прави нарочно", смята неврохирургът.

Проф. Каракостов напомни, че във всеки етап от живота ни плащаме определени осигуровки, които в настоящето осигуряват минималния пакет от дейности и всички други екстри трябва допълнително да се заплащат. 

"Прави ми впечатление, че в последните 8 години дискутираме защо нямаме национален онкологичен регистър. Бих предложил на някой от следващите министри да каже: "Аз в своя мандат ще въведа нещо конкретно - един национален онкологичен регистър". Това може да стане много лесно - в рамките на два до три месеца. В страната цялостното здравеопазване не е на особено високо ниво като качество", на мнение е проф. Каракостов.

По думите му фармацевтите и Министерството на здравеопазването не трябва да се занимават с вендинг машини.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
284 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хидроложки проучвания

2024.09.27 | 23:54

3
Нямало законност в Бантустаня:)))?!? Че... нали и затова е... Бантустан бре, аланкоолу:)))!

2024.09.27 | 22:55

2
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

2024.09.27 | 22:20

1
Победа за ВЕЛИЧИЕ с бюлетина №4!

Добави коментар

Водещи новини