Всеки катаджия - с таблет

share

Катаджиите с таблети заради нарастващия брой на шофьорите, които карат без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", съобщава ТВ 7.

Близо 300 устройства ще бъдат раздадени на пътните полицаи в страната до месец.

Високите технологии настъпват, дори в родната полиция. С таблет катаджиите ще проверяват имате ли задължителната електронна полица. На таблета полицаите ще въвеждат регистрационния номер на автомобила и веднага ще става ясно, има ли водачът задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

За целта пътните полицаи ще преминат ускорен курс за успешна полева дейност с безжичното устройство. Няма нужда обаче полицай с таблет да ви спре, за да лъсне истината, че нямате ГО. Към камерите на пътя ще бъде инсталиран нов софтуер. Така, пак по регистрационния номер, в реално време ще може да се провери за наличие на полица. И в момента 4 подобни камери работят в областите с най-нисък процент сключена ГО.

Устройствата ще стават все повече през 2013-та, обещават от Пътна полиция. И още един начин за лов на нередовни водачи. Пунктовете за годишните прегледи също ще бъдат свързани с Гаранционния фонд. Така, още преди започване на прегледа, ще е ясно притежавате ли "Гражданска отговорност". Ако полицата ви е стара или липсва, и колата ви няма да се качи на канала за технически преглед.

Водещи новини

Още новини