Унгария готова да работи за преодоляване на пречките пред разширяването на ЕС

  • 04 юли 2024 16:13

  • 411
  • 1
Унгария готова да работи за преодоляване на пречките пред разширяването на ЕС
© Getty Images

Въпросът с разширяването на ЕС е приоритет за Унгарското председателство на Съвета на ЕС. Ако има какво да се направи от Унгарското председателство, готови сме, включително на най-високо равнище. Това заяви унгарският министър по европейските въпроси Янош Бока на пресконференция в Будапеща за европейски кореспонденти.

Процесът е блокиран по политически причини, посочи той в отговор на въпрос, свързан с преговорите със Скопие и Тирана. Тези въпроси се решават с единодушие. Има много възможности за постигане на единодушие, добави той.

Нямаме мандат да преговаряме за бъдещето на Украйна. Нямаме намерение да свикваме мирна конференция или да представяме мирен план. Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, вижда възможност да улесни процеса, който може да доближи мира, каза министърът.

Унгария се стреми към прекратяване на огъня и преговори за Украйна

Унгария не казва какво украинците да направят, какво е възможно политически и от военна гледна точка. Даваме подкрепа на Киев, но не пряко военна. Това е от стратегически интерес за нас, добави Бока.

Според него изборите за евродепутати през юни са показали, че има ясно желание за промяна на начина, по който ЕС се справя с предизвикателствата. Бока се самоопредели като страстен европеец, но настоя, че ЕС може да се промени и законодателната инициатива да бъде на държавите, а Европейската комисия да не бъде политическа.

Според него има възможност Будапеща и ЕК да ускорят преговорите за освобождаване на блокираните средства от европейския бюджет за Унгария, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
411 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.04 | 19:55

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини