Като липсва цирково изкуство, народът си слага клоуните на трибуната в парламента – да го забавляват

  • 04 юли 2024 17:02

  • 1453
  • 0
Като липсва цирково изкуство, народът си слага клоуните на трибуната в парламента – да го забавляват
© Булфото (архив)/Novini.bg

Положението е трагикомично, уважаеми зрители; и „траги“ е за нас, „комично“ е за всеки външен наблюдател. 

На народа му липсва цирковото изкуство явно, липсва му в мащабния, организиран вид, не с няколкото шатри тук и там, а онзи – с много представления на седмица, с големите арени, със зрелищата и клоунадите. 

От друга страна, няма и добре развита сцена за stand-up comedy. И тук се усеща липса. А хората искат. Искат, като се приберат от работа, да разтоварят. И като няма комедии на живо и цирково изкуство, какво им остава? Да цъкнат дистанционното, за да се посмеят. На новините. 

Остава им и като влязат у фейса през деня, докато се правят, че работят, да се посмеят. Пак на новините. 

Жадна е аудиторията. А „артистите“ липсват… 

Не само, че липсват, ами и мнозинството от тях са се заели с някакви непривични професии. Влели са се в средите на политиката. 

И затова хората решиха да ги върнат обратно на мястото, на което принадлежат. На голямата сцена, където да ги радват и забавляват. 

Пратиха ги в парламента. И сега всеки ден ги гледат и ония ги забавляват. 

За щастие, не се занимават с глупости, които да разсейват – някакви закони-макони и тинтири-минтири работи. Захванали са си се с основното – да съживят цирковото изкуство. 

Както казахме – „траги“ е за нас положението, „комично“ е за всеки външен наблюдател.

Още когато чалгарите влязоха в парламента, си писахме, ако помните, че проблемът не е само в псевдо-политическото поведение и липсата на програма, и в очевидното слугуване на едни кръгове, но също и в ПОСЛАНИЕТО, което беше отправено към всички. Посланието, че ВСЕКИ вече може да влезе в политиката и парламента, ако намери: 1.) кой да го финансира; 2.) достатъчно „ентусиасти“ (политически-коректен термин, за да не ни баннат), които да му се вържат на приказките. 

Всеки вече можеше да влезе и съответно започнаха мнозина да се набират – като сещате се какво – за да влязат. 

Оградата на нормалността беше разрушена, вратата беше избита с шут и тълпите „народняци“ (щото е модерно сега да си „народняк“, дори и да си милионер) нагазиха в политиката. 

Няма спиране. 

И не им трябват програми, и не им трябват медии, които да ги отразяват – имат си Facebook и YouTube, а народът сега е на вълнà, че нормалните медии го лъжа, та търси „алтернативни“.

Перфектно. Ей на това му се казва да си на точното място в точното време. 

Гледате например, в реално време, клоунадата на партия „Веселие“ в парламента и се чудите кой ги пусна тия там, нали? Вие. Вие ги пуснахте там. Ниска избирателна активност + преливане на гласове от двете партии, за които знаем, че купуват и преливат = „Веселие“ в парламента. 

Патерица. 

И взе да им личи вече, че са набързо събрани за политиката; и че са ги сглобили с конкретна цел, но не са дообмислили реалната опасност тези – каквито са – да се изпокарат и разпаднат набързо. 

Това беше поредният пластмасов продукт, създаден от кукловодите, с предварително очакван къс живот, но едва ли чак толкова къс. Което иде да покаже, че кукловодите са започнали да изпускат нещата и или са станали прекалено самоуверени и им се изплъзва контролът над творенията им, или самите те са започнали да се проветряват прекалено много между ушите. 

Никой не е вечен. 

Кукловодите бяха многократно предупреждавани, че минават границата и рано или късно чудовището на Франкенщайн ще излезе от контрол. Затъпяването на масата ЩЕ стане опасно и за тях самите, защото след една определена степен на затъпяване, тя (масата) става напълно неконтролируема и непредсказуема. И други са били убивани от творението си. Хитлер е бил „творение“ на мнозина масивни бизнесмени, които са били сигурни, че ще е лесен за контролиране. 

Странното е, че кукловодите се имат за много умни. Може би за прекалено умни. 

Казахме „чалгарите“, но истината е, че процесът започна МНОГО преди тях. Още от 2000 г., когато путин се настани в кремъл, започна да инсталира (или да подготвя инсталирането им) популисти из бившите сателити на ссср (първо; а след това и по-надалеч). При нас на следващата година инсталира един турист, който доведе сегашните корпулентни бизнесмени и разни бивши охранители във властта. Лека-полека. Но с него започнаха нещата. А самият той беше докаран само година след кремълската рокада. Да, нещата обикновено са много прости и остават скрити, само защото на хората им се струват прекалено елементарни, че да са истина – търсят сложни филмови сценарии, там където просто не трябва да пренебрегват елементарната и очевадна истина. 

Като споменахме социалните медии и какво е да си на точното място в точното време…

... само четири години по-късно – през 2004 г. – се появи Facebook. А после и други социалки. Вече гласът на разума е лесен за пренебрегване. Вече мнението на един фалшив герой се приема за равно с мнението на професора, който е посветил живота си на дадена област. Просто защото стоят едно до друго. Няма разделение. Всеки е звезда. Всеки говори на света. 

Вече троловете могат да регулират общественото мнение. Вече истината не е задължителна, а и не е особено секси. Тя повече никога няма да бъде оставена да плува в пространството без опозиция. 

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
1453 0

Водещи новини