Три клана управлявали търговията с електроенергия в България

Булфото
share

Три клана управляват търговията с електроенергия на България, твърди депутатът от ДСБ Иван Иванов.

По време на парламентарния контрол днес той даде пример с търг на атомната централа в Козлодуй, в който не се посочват най-важните параметри.

Това лято АЕЦ "Козлодуй" е обявила търг за продажба на електроенергия за следващата половин година. Странното е, че в търга не са обявени нито минимална цена, нито обемът енергия, който ще се продава. Според Иванов е очевидно, че само хора, които имат вътрешна информация, могат да дадат оферта, съпоставима с цените, които АЕЦ "Козлодуй" счита за допустими.

Синият депутат даде за пример държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която за същия търг е определила и минимална цена, и количества.

В отговор енергийният министър обясни поведението на АЕЦ "Козлодуй" със закъсняло решение на държавата и с досегашната практика. Според Трайчо Трайков при публично обявяване на минимална цена, офертите на търговците обикновено варират около нея и не се постигат най-добрите икономически резултати за дружеството, предаде бТВ.

Синият депутат заяви, че се надява смененото преди седмица ръководство на АЕЦ-а да прави по-прозрачни търгове и припомни на министъра грама на американското посолство за клановете на енергийната мафия. По думите му единият е около Богомил Манчев, вторият - около Красимир Георгиев, състудент на Румен Овчаров, а третият - около Христо Ковачки. "За всички е известно, че търговията с електроенергия е най-сладкото, най-доходоносното и в същото време най-непрозрачното начинание в България", заяви Иван Иванов

На тези думи Трайчо Трайков се въздържа от коментар. Единственото, което посочи е, че когато ГЕРБ дошли на власт, заварили тотална липса на търгове.

 

Водещи новини

Още новини