Екстремни горещини обхванаха Индия

  • 19 май 2024 08:15

  • 1346
  • 2
Екстремни горещини обхванаха Индия
© Getty Images (архив)

Гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е поставена под тревога за опасно топло време, предаде Асошиейтед прес. Температурата в Делхи в петък достигна 47,1 градуса по Целзий, а близките щати Пенджаб, Хариана и Раджастан също регистрират повишаване на градусите, което се очаква да се запази и през следващите няколко дни.

Индийската метеорологична служба предупреди хората да не излизат навън на следобедното слънце, да пият много вода и да носят подходящи дрехи. Уязвимите хора, особено възрастните, са посъветвани да не излизат навън. 

Екстремно горещото време в Северна Индия съвпада с продължаващите 6 седмици парламентарни избори и експертите се опасяват, че горещата вълна увеличава риска за хората, които чакат на дълги опашки, за да гласуват, както и за кандидатите, които водят кампаниите си на открито. Министър припадна заради жегата миналия месец, докато говореше на митинг в щата Махаращра, припомня АП.

Летните месеци - април, май и юни, са винаги горещи в по-голямата част на Индия, но през последното десетилетие горещините стават все по-интензивни, отбелязва БТА.

Лятото на 2023 г. е било най-горещото от 2000 години

През април в Бангладеш бяха регистрирани най-малко 28 жертви на жегата, както и пет в Индия. Екстремно високи температури се регистрират също в Тайланд и Филипините, показва проучване на международната организация "Уърлд уедър атрибюшън".

Горещините бързо се превръщат в здравен проблем в Индия, където миналата година екстремно топлото време отне живота на повече от 150 души. По данни на правителството близо 11 000 души са починали в резултат на горещите вълни през това столетие, но експерти казват, че вероятно цифрата е много по-висока.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:21

2
❤️ Г­о­­р­­е­­щ­­и­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­т­­­а­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­ч­­­а­к­­в­а­­т ­-­­ X­­­1­8­­­.­F­U­­N

2024.05.19 | 21:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини