Нощта на музеите премина под засилен интерес в София

  • 19 май 2024 09:46

  • 963
  • 6
Нощта на музеите премина под засилен интерес в София
© Булфото

Дълга опашка се изви пред сградата на Етнографския музей и Националната галерия в София. Поради големия наплив охраната на бившия дворец пускаше хората на групи. В Етнографския музей любителите успяха да се запознаят с българските бит и култура. 

Всяка зала на музея представяше различна сфера от живота на българите от миналото до сега. Интерактивни кутии и инсталации запознаваха посетителите с допълнителни любопитни факти. В началото на музея можеше да се види и първият асансьор в България. Както чужденци, така и българи разглеждаха и обсъждаха различните експонати.

Една от залите бе посветена на историята на бежанците и причините за емиграцията. Там бяха разположени и две табла с по един въпрос. Всеки можеше да запише отговора си на листче, което да залепи на съответното табло. 

Десетки музеи и галерии се включват в Нощта на музеите

Първият бе свързан с отношението към бежанците и какво всеки би направил за тях. Отговорите бяха разнообразни и показваха позицията на българи и чужденци. Повечето отговори предлагаха да се дава на храна, вода, пари и подслон. Други хора са написали, че е по-добре да се върнат там, откъдето са дошли, или че зависи от коя държава са бежанците, пише БТА.

Вторият въпрос беше относно какво всеки би взел със себе си, ако му се наложи да напусне страната. Някои отговори бяха шеги, но почти всеки човек бе написал близките си като първото нещо, което би взел със себе си.

Посетителите на музея имаха възможността да разгледат и Националната художествена галерия (НХГ), която също се намира в сградата на бившия царски дворец. Въпреки дългите опашки, хората не протестираха, а обсъждаха видяното. Едно семейство дори се пошегува, че опашката пред НХГ е „твърде къса“, за да я сметнат за предизвикателство.

Последвайте канала на

Владимир Василев
963 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 05:56

6
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­­и­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­е­­т­­а­ ­в­­­и­­ ­­о­­ч­­­а­к­в­а­т ­­-­ X­­1­8­­.­­­F­U­N

2024.05.19 | 21:32

5
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.19 | 10:08

1
селски ганьо е културен и паралия, но ходи по музеите само като е безпари и по театри и опери само с безплатен абонамент ;)
КОТКАТА

2024.05.19 | 14:37

4
Гальо, Гальооо БЕЗ ПАРИ са 2 думи, а НЕГРАМОТЕН - 1! Безплатен абонамент нЕма ОбъркАл си се
КОТКАТА

2024.05.19 | 14:35

3
ПРИ засилен интерес, се казва на български, бе!!!! Още със заглавието сте се омазали
Ето ви един ФАКТ

2024.05.19 | 13:01

2
Одеса събори Монументът на Екатерина Велика в Одеса. Екатерина Велика претендира тя да е основала населеното още от преди Христа древно селище. Руснаците наистина са откачили! Как Екатерина Велика ще е основала град още от преди Христа? Когато Екатерина Велика е родена на 21 април 1729 във второто по големина полско пристанище Шчечин на Кралство Прусия . Екатерина Велика всъщност е германската принцеса София Фредерика Августа. През 1744 г. София Фредерика Августа бива сгодена за втория си братовчед, руския цар Петър III Фьодорович /херцог Карл Петер Улрих фон Холщайн-Готорп/ По късно София извършва преврат и се обявява за руската империатрица Екатерина. Именно Екатерина Велика налага за руска имперска доктрина славянството! Измислица на хърватина Дон Мавро Урбини Екатерина Велика следва завета на Петър Първи, Черно море да стане вътрешно море на Русия. Именно затова, от март 1878 Сан Стефано до юли 1878 на Берлинския конгрес, българските земи де юре и де факто са Задунайска губерния, каквато руснаците я считат и до днес. "Корица — не птица, Болгария — не заграница" Тази съветска поговорка не губи своята актуалност. В постсъветския период десетки хиляди руски граждани се настаниха в българските места , купувайки жилище там. Славянството намира особено благодатна почва и до днес в България. Пълно е с путлеристи възрожденци ! КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък... Слава Україні! Героям слава!✌️

Добави коментар

Водещи новини