Държавата съди Ковачки за 29 млн. лв.

  • 29 август 2011 07:05

  • 1778
  • 0
Държавата съди Ковачки за 29 млн. лв.
© Булфото
Държавата съди фирма, свързана с Христо Ковачки, за неустойка в размер на 29,2 млн. лева.
 
Агенцията за приватизация (АП) е подала в Софийския градски съд иск срещу купувача на ТЕЦ „Брикел” - „Калиста 2004” ООД. Причината е, че фирмата е нарушила приватизационния договор, пише „Монитор”.

Формален собственик на „Калиста 2004” е 29-годишната Ива Цветкова. Още когато дружеството купи „Брикел” обаче, стана ясно, че тя е подставено лице на енергийния бос Христо Ковачки.

Искът на АП е заради неизпълнение на условието в договора купувачът на ТЕЦ-а да ограничи от 31 декември 2007 г. експлоатацията на блоковете, които нямат сероочистки в рамките на 20 хил. часа. Изискването е заради евродирективата, задължаваща България да понижи нивата на вредни емисии. Според агенцията, централата е трябвало да престане да работи до 13 април 2010 г., тъй като е изчерпала квотата си. „Брикел” обаче продължи да нарушава ограничението и да бълва отрови. Съгласно приватизационния договор за това се дължи неустойка, равна на цената, на която беше купена „Брикел”, т. е. 29,2 млн. лева.

Липсата на сероочистваща инсталация създаде куп главоболия на държавата и в крайна сметка екоминистерството дръпна тази пролет шалтера на дружеството. Така, след около 3 месеца престой, „Брикел” беше принудена все пак да изгради сероочистката и започна работа на 23 юли 2011. Междувременно обаче „Калиста – 2004” прехвърли акциите си в ТЕЦ-а на офшорка. В момента се очаква купувачът на „Брикел” да даде отговор на иска, подаден от АП, след което ще бъде изготвен доклад на съда и ще бъде насрочено заседание.

Агенцията проверява изпълнението на приватизационните договори и по други сделки на Ковачки. През октомври миналата година ведомството е пратило сигнал до главния прокурор за нарушение и неизпълнение на приватизационния ангажимент по сделката за „Топлофикация - Плевен”. През септември пък предстои експерти от агенцията да инспектират изпълнението на договора за раздържавяването на ТЕЦ „Бобов дол”.

Искът на АП е поредният случай, в който се налага държавата да си търси в съда правата срещу Ковачки. През април тази година скандалният олигарх беше признат за виновен на първа инстанция по обвинението, че е източил над 16 млн. лева данъци. Софийският градски съд го осъди на 3 години условно с петгодишен изпитателен срок и постанови да плати глоба от 20 000 лева и всички разноски по делото в размер на 42 586 лева. Както Ковачки, така и прокуратурата обжалват присъдата на втора инстанция. Олигархът иска да бъде оправдан, а от държавното обвинение настояват наказанието му да е ефективно и той да влезе в затвора.

В същото време е възможно в следващите месеци скандалният бизнесмен и хора от най-близкото му обкръжение да се сдобият и с нови обвинения, научи „Монитор”. В момента прокуратурата разследва фирми, свързани с енергийния бос, разкриха източници от съдебната власт. Материалите за въпросните дружества са били събрани преди няколко години при спецакцията, при която бяха закопчани Ковачки и зет му Никифор Вангелов. Те са отделени в друго дело за финансови престъпления. Става въпрос за сложна схема, в която е било точено ДДС и са прикривани данъци чрез създаване на фирми, които извършват дейност само на хартия, а впоследствие са „препродавани” на роми.

Заради облаците, надвиснали над главата му, Ковачки в момента пробва да спаси бизнеса си, като го прехвърля на офшорки, показва справка в търговския регистър. През последните месеци на Сейшелите са изнесени общо седем енергийни фирми, свързани със скандалния бизнесмен. Купувачите им офшорки са регистрирани на един адрес - „Шам пенг тонг Плаза”103 в столицата Виктория на най-големия остров Махе.

Любопитното е, че те до една са създадени месец-два преди финализирането на сделките. Така например четири месеца преди да чуе присъдата си, Ковачки е прехвърлил ТЕЦ „Брикел” на офшорката „Молер Корп”. Втори с нов собственик се сдобива „Атоменергоремонт” - предприятието, с което Ковачки започна да навлиза в енергийния бизнес. Освен с голям пай обществените поръчки по време на предишното управление, името на фирмата нашумя, след като на 6 април 2008 г. изпълнителният й директор Борислав Георгиев е застрелян пред жилището си в столичния квартал „Люлин”. Тогава се говореше, че убийството е предупреждение за самия Ковачки.

Собственик на „Атоенергоремонт” днес вече е Heston Corporation Ltd. В средата на май топлофикациите в Бургас, Сливен и Плевен пък станаха собственост съответно на Worthford Ltd., Sevar Ltd. и Cornworth Ltd. Worthford Ltd. всъщност държи „Топлофикация Бургас” чрез „Мина Черно море”, която притежава 100% от парното в морския град. „Мина Балкан-2000”, която също допреди 2-3 месеца беше собственост на Ковачки, сега вече се води на офшорната Samay Ltd.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1778 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини