След гласуване на първи тур: Стана ясен първият претендент за Сливенски митрополит

  • 19 май 2024 13:39

  • 2275
  • 2
След гласуване на първи тур: Стана ясен първият претендент за Сливенски митрополит
© Булфото (архив)

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за сливенски митрополит на епархийския избор, който се провежда днес в Сливенската митрополия. За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа.

Изборът започна при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Една от бюлетините бе празна, една бюлетина не бе призната за валидна.

За Знеполски епископ Арсений в урната бяха преброени 26 гласа, за Мелнишки епископ Герасим - 21 гласа, за Браницки епископ Пахомий - 18 гласа, за Велички епископ Сионий – 6, за за Главиницки епископ Макарий - 5 гласа, за Велбъждски епископ Исаак – 4 гласа.

Днес в Сливен ще се състои епархийски избор за нов митрополит

Предстои втори тур, на който избирателите ще гласуват за един от останалите петима епископи. Епархийските избиратели трябва да излъчат двама кандидати за Сливенски митрополит.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, посочени от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2275 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:57

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­щ­­и­ ­м­о­­м­и­­ч­­­е­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­ ­о­­­ч­а­к­­­в­­­а­т ­-­ X­1­­­8­.­­­F­­­U­N

2024.05.19 | 21:30

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини