Доц. Кунчев: Ще предложа на здравния министър да обяви епидемия от коклюш

  • 23 април 2024 18:29

  • 2972
  • 6
Доц. Кунчев: Ще предложа на здравния министър да обяви епидемия от коклюш
© Булфото (архив)

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Доц. Кунчев участва в семинар, посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите му заболеваемостта от коклюш в страната продължава да нараства.

Целта на обявяването на епидемията е, за да може да се издаде и заповед на министъра, чрез която да започне ваксинирането на новородените по-рано, а не както досега – след навършване на двумесечна възраст. По този начин ваксинирането на бебетата ще може да се извършва и на възраст месец и половина, каза още той.  

Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица, посочиха от сайта "Плюс мен", създаден от Министерството на здравеопазването с цел популяризиране на имунизациите. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR. Инкубационен период е средно 7-10 дни. Най-честите усложнения засягат дихателните пътища и централната нервна система, като е възможно и развитие на пневмония, която може да доведе до летален изход.

По-рано днес пред парламентарната комисия по здравеопазването служебният министър д-р Галя Кондева съобщи, че в склада на Министерството на здравеопазване има достатъчно ваксини срещу коклюш за деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от заболяването. 

Обявяването на епидемия от коклюш е отделно за всяка област на страната - 60-70 % от заболелите са в София, като засега няма основания за обявяването на епидемия, коментира Кондева.

Има ли достатъчно ваксини против коклюш?

„До понеделник у нас има добро имунизационно покритие за коклюш - 92,4 % през последната година“, допълни здравият служебен министър. 

Служебният министър подчерта, че Министерството на здравеопазването наблюдава постоянно заболяването. От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, положителни за коклюш, като заболяването поставя в риск новородени през първата година от раждането им. Най-голямо е разпространението в град София – 214 случая. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2972 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 07:08

6
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­и­­­ ­­м­о­­м­и­­ч­­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­­о­ч­­­а­­к­в­­­а­т ­-­­­ X­­1­­8­.­­F­U­N
Стефка Петрова!

2024.04.24 | 13:24

5
Епидемия има и тя е факт,това че си затварят очите е друга тема,две седмици са нужни да се преодолее това което ни сполети! Пазете малки и големите деца!

2024.04.23 | 22:00

4
Ех, как не ги обесихме тия!

2024.04.23 | 19:38

3
По добре децата от детските градини и училищата да се спрат.
Боклюш

2024.04.23 | 18:53

2
епидемия от Боклюш
Ху Кеърс

2024.04.23 | 18:43

1
Аз предлагам ти и още 240 епидемий да ви ваксинираме с нещо бързо действащо за отърване на акари и кърлежи

Добави коментар

Водещи новини