Защо коклюшът се завърна и има ли риск от епидемия у нас?

  • 23 април 2024 10:30

  • 886
  • 3
Защо коклюшът се завърна и има ли риск от епидемия у нас?
© pixabay

Седмицата започна с нов, значителен ръст на заразените от коклюш у нас. За последната седмица потвърдените случаи са скочили с над 50%. 

Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар предвижда кога и как се поставят ваксините против коклюш. Препоръчва се да се слага бустер на бременните през последния триместър.  Така детето, което се ражда ще бъде защитено  в първите два месеца от неговия живот, когато не може да се постави ваксината. Това коментира в студиото на „Здравей, България” д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

„Очакваме бързо решение от властите, защото ваксината трябва да бъде намерена от бременните. При положение, че искаме да защитим бременните и децата нека държавата да се раздвижи и да осигури ваксината, която да бъде безплатна. Трябва да разрешим проблема държавнически”, добави тя.

Доц. Кунчев с плашещи данни за коклюша у нас, иде епидемия

Според  доц. Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър бременните жени трябва да бъдат убедени, че ваксината е безопасна. Тя уточни, че при заболяването е важна ранната диагностика. „Колкото по-рано е започнато лечението, толкова по-добре. При адекватно антибиотично лечение заболелият е заразен до 5 дни от стартиране на антибитика, нелекуваните продължават да бъдат заразни до две-три седмици, докато продължава симптоматиката”, каза Лазова.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова каза, че доказаните случаи на коклюш нарастват доста. „Има опасение, че ще се увеличават случаите. В момента не е сезонността на заболяването. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна инфекция, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неваксинираните. При ваксинираните зависи дали е изпълнена цялата ваксинационна схема”, добави тя. Бацелова уточни, че в Западна Европа се добавят допълнителни реваксинални дози на 10 години

Последвайте канала на

Росица Валентинова
886 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:11

3
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­­­и­­­ ­м­о­­­м­и­ч­­е­­т­а­­ ­­­в­­­и­­ ­о­­­ч­­а­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­ X­­­1­8­.­­­F­­U­N

2024.04.23 | 10:35

1
Защото Българина няма здравна култура като детето му е заразено или той самият вместо да си остане у дома отива и заразява останалите. Като истински Бай Ганьо защо да е само той заразен?

2024.04.23 | 10:49

2
аре бегай се ваксинира, незнам как устиска една година без бустер

Добави коментар

Водещи новини