Нова мярка: Бебетата ще се ваксинират по-рано срещу коклюш

  • 23 април 2024 10:41

  • 872
  • 3
Нова мярка: Бебетата ще се ваксинират по-рано срещу коклюш
© Министерски съвет

Премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.  

Бе взето решение Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести. 

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

Това потвърди и доц. Кунчев, като посочи, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

По време на срещата бе обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в Министерството на образованието и науката внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието.

Доц. Кунчев с плашещи данни за коклюша у нас, иде епидемия

От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки. Премиерът Главчев бе уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Министър-председателят заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени. "Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим", завърши Главчев.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
872 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:11

3
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­ч­­е­­­т­а­ ­в­­­и­­ ­­­о­­ч­а­­­к­­в­­а­­­т ­­­-­­ X­­­1­­8­­­.­­­F­U­N

2024.04.23 | 12:04

2
ФЮ

2024.04.23 | 12:01

1
Коййй знае какво са измислили сега! Същите мерзавци изпълзяха по ТВ дето ни лъжеха с ковид ваксините, а сега ракове, инсулти, смърт от нея и множествена склероза.

Добави коментар

Водещи новини