Доц. Мангъров за коклюша: Да затваряме учебните заведения е ненужно

  • 24 април 2024 12:10

  • 1689
  • 4
Доц. Мангъров за коклюша: Да затваряме учебните заведения е ненужно
© Булфото, архив

Недостатък на ваксината против коклюш е причина за бума на заболяването у нас сега. Това каза доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден в интервю за "Фокус".

"Ваксината за коклюш винаги върви заедно с тази за дифтерия. Дифтерията има същата епидемиология като коклюша - въздушно-капкова инфекция. Има случаи не на дифтерия, а на коклюш, защото съвременните ваксини не предпазват от това, ваксиниран да се зарази и да кара заболяването безсимптомно, като заразява другите. Този недостатък на ваксината бе установен 35 г. след въвеждане й. Тя не създават групов имунитет, но това бе разбрано едва през 2014 г", уточни доц. Мангъров. 

Случващото се сега е ставало и в Съединените щати, които  въвеждат същата като нашата ваксина срещу коклюш през 94 та г. “През 2012 г. там се случва същото, което в момента ние наблюдаваме у нас - епидемия от коклюш. Причината е органичен недостатък на тези ваксини. Те са интегрирани в 4, 5 и 6-валентните препарати, трудно е да се изхвърлят изведнъж от употреба. Ваксинирането срещу коклюш е свързано с ваксината против хепатит Б, полиомиелит и т.н. и то е необходимо. Решение на проблема е нов тип ваксина за коклюш", смята медикът.

Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша

Симптом на коклюша е жестока кашлица. “Може да се получи спиране на дишането, кръвоизливи в мозъка. Увеличава се броят на белите кръвни телца. При децата това е сериозна болест - при новородените, недоносените и още неваксинираните срещу коклюш. За останалите хора - възрастните - той е една продължителна кашлица", каза още доц. Мангъров .

При коклюш може да се даде антибиотик, но той има епидемиологично значение - антибиотикът намалява способността на човека да разпространява инфекцията, което е важно за колективния имунитет, но не и за индивидуалното състояние на пациента, уточни медикът. 

Лекар: Семейство с 2 деца трудно може да си позволи тест за коклюш

“Дете с коклюш без ваксина не може да бъде пазено от другите деца, а да се ваксинира. Нужно е да разберем, че коклюшът при съвременното състояние на ваксините минава през всички деца в лека или тежка форма. Безсмислено е дете, което само кашля, да влиза в болница. То трябва да остане вкъщи само, ако кашлицата е наистина много силна. Да затваряме учебните заведения е ненужно", смята доц. Мангъров. 

“Колективният имунитет ще се създаде, след като епидемията премине през всички деца.  Децата трябва да се ваксинират според националния календар. Новородените могат да се ваксинират и 2 седмици по-рано. За момента, за да запазим новородените, е нужно да се ваксинират бременните жени в края на третия триместър на бременността, но не в последния момент преди раждане", уточни събеседникът.  

Има ли достатъчно ваксини против коклюш?

До втория си месец децата трябва да си стоят вкъщи и ако могат, да се отложат погачи, питки, кръщенета. Могат да излизат, но не да се събере цялата рода около бебето точно по време на пандемия, оаза още доц. Мангъров.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1689 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бай Гошо

2024.04.24 | 13:35

4
Убиец!
Мила

2024.04.24 | 12:41

3
Поздравления господин Мангъров! Надявам се да има повече такива лекарите,като вас!
Мила

2024.04.24 | 12:37

2
Това е специалист от най добрите в държавата и не предател за интереси.
Не му вярвах за ...йхб

2024.04.24 | 12:25

1
За ковида не му вярвах а беше прав. Сигурно пак е прав.

Добави коментар

Водещи новини