Има ли живак във ваксините?

  • 24 април 2024 12:23

  • 1564
  • 3
Има ли живак във ваксините?
© pixabay

Едни от най-сериозните притеснения на родителите е, че ваксините съдържат опасни съставки, най-вече живак. Това става ясно от представително проучване сред родители, по поръчка на Министерството на здравеопазването, в партньорство с УНИЦЕФ България.

Каква е истината? Като консервант, живакът действително е включен в състава на някои многодозови противогрипни ваксини с цел да предпазят ваксината от вторично бактериално замърсяване, посочват от МЗ.

В началото на 20-ти век повечето ваксини са били опаковани в многодозови флакони. Така, при аспирацията на една доза ваксина и обратното прибиране на флакона в хладилника за следваща аспирация, се е създавала предпоставка за вторично бактериално замърсяване на ваксината. Това, от своя страна е можело да доведе до абсцеси в мястото на инжектиране, а дори и до кръвни инфекции, които могат да са с фатален изход. За да се реши този проблем, през 30-те години на 20-ти век към ваксините са прибавени консерванти. Най-често използваният консервант по това време е тиомерзал – съставка, съдържаща живак. Поради факта, че децата са имунизирани често, те са получавали известни количества тиомерзал. Учените обаче не откриват никакви доказателства за това, че количествата тиомерзал във ваксините могат да причинят увреждания. Нещо повече, живакът естествено съществува в земната кора, почвата, въздуха и водата и всички хора са в досег с него. Всъщност, новородените, които са изключително на естествено хранене, приемат два пъти повече живак с кърмата, отколкото е количеството, съдържащо се във ваксините, предаде dariknews.bg.

РЗИ: Болните от коклюш деца в Пловдив са били имунизирани

Ваксините, които се прилагат в България, не съдържат тиомерзал, подчертават от министерството на здравеопазването.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1564 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.25 | 09:10

3
Пазете си децата, тези са убийци.

2024.04.25 | 09:10

2
Значи има
ййй

2024.04.24 | 13:34

1
Приемането през уста е мнооого различно от кръвния път. Професори що не си стъпчете китапа , винаги човек като се намеси в природните закони става нещо нередно и аномалиите и болнавите са налице.

Добави коментар

Водещи новини