Избирателните списъци само на определени места

  • 14 септември 2011 15:42

  • 1233
  • 0
Избирателните списъци само на определени места
© Булфото

Към днешна дата избирателните списъци за предстоящите избори трябва да са разлепени на определените места във всички региони, каза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова на пресконференция. 

Списъците са два – за изборите за общински съветници и кметове и тези за президент и вицепрезидент. За улеснение на гражданите списъците са обявени както на определените места, така и на интернет страницата на съответната община.

Лицата, които са изпуснати в списъците, могат да подадат заявления, с които да поискат да бъдат включени. Може да се подават заявления за допуснати грешки и непълни данни в списъците.

Отказите за поправки подлежат на обжалване пред съответния районен съд.

В изборите за общински съветници и кметове има ценз за уседналост. Лицата трябва да имат регистрация до 22 юни, вкл., за да могат да гласуват на съответното място. Лицата, които искат да гласуват по настоящ адрес, следва да подадат заявление до 8 октомври, за да могат да бъдат включени в списъците по настоящ адрес и да бъдат заличени по постоянен адрес.

В местните избори могат да гласуват само гражданите, които имат постоянен и настоящ адрес на територията на България.

В изборите за президент и вицепрезидент единствено може да се гласува с удостоверение за гласуване на друго място.

Срокът за подаване на такова удостоверение е 8 октомври. В тези случаи Изборният кодекс определя изчерпателно тези лица, които могат да получат такъв документ.

Последвайте канала на

1233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини