Наръчник за провеждане на честни избори

  • 16 август 2011 09:36

  • 984
  • 0
Наръчник за провеждане на честни избори
© Булфото

Лична карта, син химикал и умения за изписване на „Х” ще са необходими на всеки съвестен избирател на двойния вот, който ще се проведе тази есен.

През октомври той ще се сблъска с три интегрални бюлетини – за президент и вицепрезидент, за общински съветници и за кмет на община. На местата, където ще трябва да бъдат определени и кметовете на кметства, ще има и допълнителна четвърта бюлетина.

Място за паника обаче няма, тъй като предстои специална разяснителна кампания, обяви в „Тази сутрин” по бТВ говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

В тъмната стаичка е забранено използването на фотоапарати и телефони, за да се избегне евентуално платено гласуване. И понеже никой няма право да наднича зад завесата, от ЦИК вече са започнали да мислят как да бъдат контролирани избирателите по този показател.

Негенцова изключи възможността т. нар. „мъртви души” да се включат във вота, тъй като в секционните избирателни комисии има представители на различни политически партии, които едва ли биха се поддали на подкуп.

Изнасянето на бюлетини също няма как да бъде осъществено, успокои говорителят на ЦИК. Тя обясни, че при влизането си всеки избирател ще получава бюлетина срещу личната си карта. В тъмната стаичка няма да има нищо. Съответно, на излизане всеки ще получава документа си срещу попълнена бюлетина.

Ралица Негенцова уточни, че характерното за тези двойни избори е, че ще може да се гласува на определено място: „Където е възможността да се гласува за избори на общински съветници и кметове, по изключение може да се гласува и за изборите за президент и вицепрезидент”.

За държавен глава ще може да се гласува и по настоящ адрес, стига избирателят да е живял на него поне четири месеца преди вота.

Последвайте канала на

Десислава Станева
984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини