В ЦИК обмислят как да гласуват хората без нови лични карти

  • 16 август 2011 07:14

  • 823
  • 0
В ЦИК обмислят как да гласуват хората без нови лични карти
© Булфото

Възможно е ЦИК да допусне до урните за вота наесен граждани, които не са успели да си извадят нови лични карти, но са подали вече заявления за това.

Това обяви говорителят на комисията Бисер Троянов, пише в. "Сега". Наскоро от МВР съобщиха, че 106 000 българи няма да могат да гласуват на предстоящите местни и президентски избори, защото не са сменили документите си за самоличност. "Не е възможно да се гласува с невалиден документ", коментира Троянов. Според него обаче не е изключено хората, които са подали заявление за нови документи, да бъдат допуснати да пуснат бюлетина. Практиката на предишни избори е била това да става със специално удостоверение. Ако ЦИК вземе подобно решение обаче, това ще се случи няколко дни преди двата вота.

ЦИК е заличила регистрацията на 12 партии след приключилите проверки на подписките от ГРАО, обяви другият говорител на комисията Ралица Негенцова. 6 от тях - Национално движение "Единство", Национално движение за спасение на отечеството, Партия на българските жени, Съюз на комунистите в България, Движение "Нашият град" и Движение за европейска интеграция, обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС), който трябва да вземе окончателното решение. В зависимост от него ЦИК ще излезе с ново становище.

Над 110 общински избирателни комисии (ОИК) вече имат назначен състав. Крайният срок за останалите е 18 август. Документи за регистрация на коалиция за участие в местните избори са подали само от Общност на демократичните сили. Крайният срок за това също е 18 август.

Три инициативни комитета са регистрирани в ЦИК за участие в президентските избори. Все още не е взето решението за регистрация на инициативния комитет, издигащ Атанас Йорданов (единия от известните братя Юзеирови) за президент, и Муса Али Хюсеин за вицепрезидент. Осем партии са подали документи и заявления за регистрация за президентския вот. Крайният срок за регистрациите е 23 август.

Последвайте канала на

Десислава Станева
823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини