Станишев става еврокомисар?

  • 28 октомври 2013 10:21

  • 4702
  • 12
Станишев става еврокомисар?
© Булфото

Седем месеца преди изборите за Европейски парламент в партийните централи вече чертаят схеми за участието си в тази битка, пише "24 часа".

Тя ще е важна за всички политически сили, но най-вече за БСП и за лидера Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. По няколко причини. Първо, евроизборите ще покажат какво е доверието в правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 (ако то оцелее до май след тежката зима). А оттам и в двете управляващи партии БСП и ДПС. Станишев не дава да се издума и дума за предсрочен национален вот преди или през май, но признава, че оставането на партията му във властта ще зависи от еврорезултатите.

"Изборите за Европейски парламент ще са тест за тежестта ни и ние ще се съобразим с волята на хората", заяви соцлидерът в анализа си на политическата обстановка пред червен пленум преди старта на парламентарния сезон.

Последните проучвания дават преднина, макар и малка, на БСП пред ГЕРБ, но тежката зима, непреодоляната все още икономическа криза, затлачените проблеми във всички сфери, които изчерпват търпението на хората, ядат от крехкото предимство и правят сегашните прогнози ненадеждни. Включването на студентите в протестите също напряга ситуацията. Ако столетницата остане втора сила, предсрочните избори стават все по-неизбежни.

Второ, евровотът ще е от изключителна важност за Станишев и в личен план. Той ще трябва да се доказва на два фронта - и в България, но и на европейската политическа сцена като лидер на ПЕС. Загуби ли, е много вероятно да се прости и с двете си кресла. Макар по устав да има право на два мандата като лидер на БСП (броят се от 2008 г., което му дава още 3 г.), противниците му в червените редици със сигурност ще му искат главата и вече потриват ръце за предстоящата вътрешнопартийна битка.

Затова на "Позитано" 20 разиграват два варианта за евролистите, твърдят от високите нива на соцпартията. При първия лично Станишев повежда листата за Европарламента и застава начело на групата на социалистите и демократите там. Това би му позволило да освободи с достойнство не само лидерския пост в БСП, но евентуално и този на ПЕС, независимо от резултатите в европейски план, коментират от левицата. Все пак при такъв сценарий е по-вероятно европейската левица да продължи да бъде водена от българския си президент.

Според приближени до Станишев обаче този вариант ще се изтълкува като признаване в аванс на поражение за червените и опит за личното му спасяване в Европа. Нещо, което отдавна му се вменява като намерение от страна на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и други политически опоненти, така че за познаващите нрава на левия лидер не звучи убедително той да влезе точно в тази схема. Освен ако някакви извънредни обстоятелства в началото на следващата година не го принудят.

Засега по-реалистичен изглежда вторият план на червените за лидера им - след евроизборите кабинетът "Орешарски" да изпрати Станишев в Брюксел като еврокомисар на България. Така той ще запази силните си позиции и в партията тук, и в ПЕС. При този вариант червената евролиста можело да се оглави от Илияна Йотова.

Тя е фаворит на "Позитано", а предишният водач Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска е възможно да не намери достойно място в листата, коментират депутати. Грехът му е близостта с Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Плюсът му обаче също е голям - неговата най-висока позиция на български депутат в Европарламента като зам.-шеф на финансовата комисия и съдокладчик на ЕП по новата бюджетна рамка може и да запазят позициите му в листата. Самият Калфин призна в интервю за "24 часа", че се чувства успял като водач на българските социалисти в Страсбург и гледа към следващия си мандат там.

Не е ясно кога точно ще бъде свикан червеният конгрес догодина, но със сигурност ще е преди изборите през май, за да каже тежката си дума за евролистата и да мобилизира партийните редици за битката. А и така няма да има основание да се повдига въпросът за лидерския пост. Макар че според приближени до Станишев той вече готвел за свой наследник в партията Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

При основния опонент на социалистите - в лагера на ГЕРБ, също има човек, чиято партийна кариера може да завие рязко пред урните през май. Обмислял се вариантът Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа да получи водаческото място в евролистата, за да бъде дистанциран от българската политическа сцена и ГЕРБ да се освободи елегантно и от постоянното споменаване на делата срещу него, и от известното напрежение в партията по отношение на организационните му методи, което може да прати още кадри към БАСТА.

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обаче почти е изключил тази опция, твърдят близки до лидера. Ще я активира само ако начело на противниковия отбор застане Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, смятат те. Иначе Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник е най-вероятният водач на листата на ГЕРБ за Европарламента, научи "24 часа". Борисов бил изключително доволен от действащите си депутати в Брюксел, но нито един от тях нямал качествата да е водач.

Затова се знае отсега, че Андрей Ковачев, Мария Габриел (която влезе в парламента като Неделчева, но се омъжи за сътрудник на шефа на евродепутатите от ЕНП Джоузеф Дол и прие неговата фамилия), Владимир Уручев и Моника Панайотова ще бъдат номинирани отново. Но почти 100% нито един от четиримата няма да дърпа листата. Петият сегашен представител на ГЕРБ - Преслав Борисов, така и не успял да набере достатъчно актив.

Третият възможен вариант е Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 да поведе списъка на ГЕРБ с кандидати за Европарламента.

Сигурното е едно - че потенциалните водачи, а и въобще кандидати ще научат решението на лидера си сутринта, малко преди да го обяви пред медиите.

Същото е положението и в ДПС. В партията на Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в и почетния председател Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от никой не смее да се наеме отсега с прогноза. И все пак най-вероятно изглежда честта да получи досегашният водач Филиз Хюсменова, която от тази година е вече и зам.-председател на движението.

В Реформаторския блок отсега се знае, че най-вероятният водач е първият български еврокомисар Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Тя е с предимство пред евентуална конкурентна номинация на Надежда НейнскиНадежда Нейнски Надежда Нейнски започва политическата си кариера във възстановената в края на 1989 г. по две причини.

Първо, като бивш еврокомисар и настоящ съветник на еврокомисар пази изключително силни позиции в Брюксел. И второ, нейната партия "Движение България на гражданите" има значително по-голяма тежест от формацията "Синьо единство", в която е понастоящем Нейнски.

Евроизборите ще са първи тест и за Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва и неговото гражданско движение "България без цензура". Бившият шеф на Тв7 вече обяви, че ще се кандидатира лично. Друг сигурен претендент за Брюксел е Слави БиневСлави Бинев Славчо Пенчев Бинев, по известен като Слави Бинев,  е роден  в град София в семейството на, чиято партия ГОРД ще се яви заедно с НФСБ на Валери Симеонов. За националистите на Симеонов, които останаха на крачка от 42-ото НС (и това, че дишат във врата на "Атака", е основната причина Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и компания да милеят за този парламент и правителство), премерването на силите също ще е знаково. На този фронт ще играе и сегашният ни представител в ЕП Димитър Стоянов. Той влезе там два пъти от листата на "Атака", която напусна и заедно с майка си Капка Георгиева създаде Националдемократична партия, но шансовете му сега са само хипотетични.

Евроизборите са голям залог за всички централи и по една друга причина - ясно е, че до този тест промени в кабинета няма да има. Това вече бе декларирано от лидера на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Ако ще се прави втори кабинет "Орешарски", то той ще е след май 2014-а и ще е следствие от посланието на избирателите в урните. Същото вече намекна и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4702 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2014.05.22 | 16:38

12
Време му беше.Тука вече едва ли ще се намери някой да му повярва.Забърка кашите и изчезва като се спасява и от съдебно преследване.

2014.05.22 | 16:38

11
ХОРА, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е ЗАЛОЖНИК НА АМБИЦИИТЕ ЗА КАРИЕРА НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ? АЗ СЪМ С ЛЕВИ РАЗБИРАНИЯ, НО НЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП /ИЗОБЩО НЕ ГЛАСУВАМ/, ЗАЩОТО НЕ СЪМ СЪГЛАСНА, ЧЕ ИЗБОРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ С КОМПРОМАТИ И НЕЧЕСТНИ ИГРИ, А НЕ СЪС СБЛЪСЪК НА ИДЕИ. ЛЯВАТА ИДЕЯ Е МНОГО СИЛНА, ТЯ МОЖЕ И ПОБЕЖДАВА В ЦЯЛ СВЯТ, НО В СЛУЧАЯ СТАВА ВЪПРОС САМО ЗА ВЛАСТОЛЮБИЕ И ЕГОИЗЪМ. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ И БОЙКО БОРИСОВ - НЯМА РАЗЛИКА! НЕ СЕ ПРИМИРЯВАЙТЕ, МАХНЕТЕ ТЕЗИ НАГЛЕЦИ!

2014.05.22 | 16:37

10
Каквото можа тука открадна сега е ред и на Европейския!!!

2014.02.20 | 17:18

9
Да се маха.Колкото е по далече от България толкова по добре за нас.
ANTI BIG DICK

2014.02.20 | 17:17

8
Мръсен и долен лисунгер! Никой няма да ти позволи да представяш България пред Европа, защото ще изопачаваш фактите! Мръсен соц-комунист!
КОМУНИСТЪТ

2014.02.12 | 03:02

5
ти ли ще кажеш б е??????ей герберасти всички ще у м р е т е обещавам ви!
БОЗДУГАН

2014.02.12 | 03:03

7
Това е ясно отдавна! Нали е шпионин на "голямата мечка", сега ще слухти от европейския парламент!
БУТАЧА

2014.02.12 | 03:02

6
ТОЯ СПЕРМОЯДЕЦ КОГА ЩЕ ГО ВКАРАТ В ЗАТВОРА ,КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО?

2013.12.08 | 11:37

4
най ще му приляга да е европедераст
КАЛОЯН

2013.12.08 | 11:37

3
КАКЪВ ЕВРОКОМИСАР ПЪК ЩЕ СТАВА ТОЗИ КОМУНИСТ ??? ЧЕП ЗА ЗАДНИКА СИ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДЯЛКА ЕВРОКОМИСАР МУ СЕ ПРИЩЯЛО ДА СТАВА !!!
еврокомисар?-през крив макарон!!!.................

2013.12.08 | 11:37

2
За евродепутат може и да успее , но едва ли европейците ще си сложат таралеж в гащите като го назначат за еврокомисар!....Да не забравяме че те не са българи - нищо че и те имат социалисти!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини