Волен Сидеров

Волен Сидеров

Волен Николов Сидеров е български журналист и политик, лидер на ПП „Атака”. Роден е в град Ямбол. Има по-голям брат доц. д-р Пламен Сидеров, математик, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
Завършил е Техникум по фотография. Няма данни да е служил в Българската армия.
През 2002 година започва да учи теология в Шуменския университет, но прекъсва след първата година.
През 2007 година се отказва да се яви на изпит за възстановяване на студентските си права, поради големия журналистически интерес, но по-късно продължава образованието си. Обучението му се провежда по съкратен индивидуален план. През 2009 година се дипломира.

Кариерата му започва като фотограф в Националния музей за литература в София.
В началото на ‘90-те години на миналия век Волен Сидеров е главен редактор във вестник „Демокрация“, а по-късно е заместник - главен редактор във вестник „Монитор“. През 2000 г. печели наградата на Съюза на българските журналисти.

Волен Сидеров е автор на  три книги: “Бумерангът на злото”, “Властта на Мамона”, “Българофобия". Материалите му са посветени на световната конспирация и разобличават антибългарската политика на определени политически кръгове у нас и в чужбина.

Волен Сидеров дълги години е водещ на предаването  „Атака“ по телевизия СКАТ. През 2005 година се опитва да регистрира партия с името на предаването си, като целта е участие на Парламентарни избори 2005, но регистрацията е забавена. Въпреки това той участва в изборите с няколко други националистически организации, обединени в Национален съюз „Атака“ и с 8,2% от валидните гласове образува четвъртата по големина парламентарна група в 40-то Народно събрание.
Поради конфликти със Съюз на патриотичните сили и войните от запаса „Защита” и Нова Зора, няколко депутати са изгонени от парламентарната група.

ПП „Атака“ получава регистрация едва след изборите.

През 2006 година Волен Сидеров се кандидатира за президент. Той се регистрира за кандидат - президент на България за изборите на 22 октомври 2006 г. с кандидат-вицепрезидент Павел Шопов. Сидеров стига до балотаж с Георги Първанов, от който загубва с 597 175 на 1 780 119 гласа.

През 2003 година Сидеров се кандидатира за кмет на София, но получава под 2000 гласа.

Волен Сидеров е народен представител и в 41-то Народно събрание от листата на ПП „Атака”.
„Атака” е една от партиите, които твърдо дават подкрепата си след парламентарните избори през 2009 година за правителството на  ГЕРБ с министър – председател Бойко Борисов.

В 41-то Народно събрание Сидеров е бил член на Комисията по външна политика и отбрана (29 юли 2009 г.  – 09 юни 2010 г.), на Комисията за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" (29 юли 2009 г. – 14 април 2010 г.), както и председател на Комисия за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" (14 април 2010 г- 11януари 2011 г.).  Към момента Сидеров е заместник – председател  на Комисията по външна политика и отбрана и член на Комисията за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност".  От 16 септември 2009 година е член на постоянно действаща подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба “Военна информация” към Министерството на отбраната.
Той е ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие от април 2009 година.

Волен Сидеров е един от първите обявили кандидатурата си за президент на предстоящите избори през 2011 година.

В началото на 2006 година Обществена коалиция „Граждани срещу омразата“ завежда иск срещу Волен Сидеров за подбуждане към дискриминация и насаждане на омраза. Искът се основава на Закона за защита срещу дискриминация, Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Международния пакт за граждански и политически права и Конституцията на Република България.
По преценка на съда исковата молба е разделена в 8 отделни производства и разпределена за разглеждане от осем съдии. Мотивите за това са, че ищците сочат осем различни признака, по които трябва да се установи подбудителство към дискриминация. На 21 юли 2006 състава на Софийски районен съд осъжда Волен Сидеров на  първа инстанция по едно от осемте дела. Присъдата е: да преустанови подбуждането към дискриминация, като спре да прави подобни изявления, и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни такива действия.

През 2006 година на 7 април Волен Сидеров претърпява инцидент на магистрала „Тракия“. Около 23 часа, неговият автомобил е засечен от два други. Волен Сидеров пътува с адвокат Павел Чернев, които заявяват, че е имало опит за покушение срещу тях. В последствие Волен Сидеров се отрича от първоначалните си показания, а адвокат Чернев отрича участие в инцидента.
На 22 юни 2006 година в изказване от парламентарната трибуна Сидеров заявява, че случаят случаят е провокация срещу него с цел компрометиране, тъй като в сутрешните блокове на бТВ и Нова телевизия се изнася информация за хода на следствието, която трябва да е следствена тайна.

Волен Сидеров е семеен. Женен е за журналистката Капка Георгиева, бивша съпруга на Кин Стоянов. Двамата сключват брак на 11 ноември 2006 година. Кумове на сватбата са директорът на телевизия СКАТ Валери Симеонов и Женя Баракова. Венчавката е извършена от отец Боян Саръев.

 

Новини

още

Видеа

още

Галерии

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?