Сотир Цацаров: Румен Радев просто изпълни Конституцията

Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в коментира отказа на президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на да издаде указ за назначаването на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във за нов главен прокурор. "Президентът е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията. Президентът просто изпълни Конституцията. Тя дава правото, както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия".

„Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така - президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не - е съвсем отделен въпрос", заяви Цацаров по време на среща с представители на Венецианската комисия в НС.

Избраният от ВСС за главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във от своя страна заяви: "Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС - тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин - със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура".

Според Цацаров ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник. Заедно с Гешев двамата участваха в парламента в редовна среща с представители на Венецианската комисия.

Председателят на Върховния административен съд Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25 коментира във Варна ситуацията с избора на нов главен прокурор след връщането за прегласуване от президента, предаде БНР. "По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова".

Чолаков каза още, че в понеделникът изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори, но в някои съдилища има вече по 10-11 дела. Все още обаче не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска за кмет на София.

Коментари

 1. 2019.11.08 | 17:37

  \u2661

 2. 2019.11.08 | 13:06

  предложението за тоя седесарски коч Гешев. това безсрамно седесарско леке се хили по ТВ вместо да осъзнае колко е противен той и СДС-то му.

  1. 2019.11.08 | 14:58

   Нито е седесарски, нито е коч! Пийте си хапчетата и пишете по същество! Единственият проблем е, че от толкова много пристисквания оставиха само една кандидатура!

 3. 2019.11.08 | 14:56

  А какво да изпълни? Когато е можело и когато е трябвало, е било нужно да се предлага, да се обсъжда, да се спори и да се предвижда какво може да се случи!!! На състезание с един кон, никой не залага!

 4. 2019.11.08 | 12:27

  ne bre caci prezidenta prosto ne pozvoli na ciganskiat premier da raboti po komunisticeski i da predstavia izbranata ot nego sluga bez alternativa.

  1. 2019.11.08 | 13:15

   Пак нищо не сте разбрали! Имат си договорка: РР отказва да подпише - така прилъгва тези, които са против подписването, а другите - те правят каквото Корнелия каже! За да е и вълка сит - ВСС го избира наново и РР - ни лук ял, ни лук мирисал! Така стават нещата по българо(руско)-демократически централизъм.

 5. 2019.11.08 | 12:36

  Малинчо, пак си се осрал!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет