Цацаров се срещна с координатора на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост

  • 18 ноември 2019 18:14

  • 201
  • 0
Цацаров се срещна с координатора на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост
© Прокуратура на Република България

Днес главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в се срещна с делегация, водена от координатора на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост Вишал Амин. В срещата участваха и завеждащият отдел „Специализиран“ във ВКП Румяна Арнаудова и прокурорът от този отдел Илона Кръстенякова, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Обсъдено бе сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ при разследването на тези престъпления. Г-н Вишал Амин бе запознат с предприетите от българската прокуратура действия в тази насока – издаване и актуализиране на указания за разследването на престъпления против интелектуалната собственост, създаване на мрежа от прокурори, отговорни за тези разследвания на територията на цялата страна, както и провеждане на обучения с такава насоченост. В резултат на това, е постигнато двойно увеличение на образуваните досъдебни производства с такъв предмет – при 79 за 2018 г., само за първите 9 месеца на 2019 г. те са 147. През 2019 г. за първи път са постигнати осъдителни присъди с налагане на наказание лишаване от свобода на 16 лица. Представена бе подробна информация за последните действия на прокуратурата, МВР – ГДБОП и НАП срещу нелегални кабелни оператори.

Сотир Цацаров награди прокурори

Общо е становището, че българският Наказателен кодекс се нуждае от спешни изменения в частта „Престъпления против интелектуалната собственост“, за което е необходим експертен опит, но и политическа воля.

Длъжността „Координатор на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост“ е  създадена с акт на Конгреса през 2008 г. Координаторът действа като главен орган на изпълнителната власт към Президента на САЩ, който отговаря за провеждането на политиката на американското правителство за защита на интелектуалната собственост и противодействие на нелегалното пиратство.

Назначението на г-н Вишал Амин на тази длъжност е потвърдено от Сената на САЩ през август 2017 г.

Радина Лазарова
201 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини