ВСС открива избор за съдия №1 на сбогуване с Груев

Загадката кога ще тръгне новият избор за съдия №1 е на път да се разреши. В един и същи ден - 20 ноември, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се сбогуват с Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва и ще открият нова процедура за избор на негов наследник, съобщава „Преса“, позовавайки се на информация от два независими източника от съвета.

Първоначалните намерения на съвета бяха да открият изборната процедура на 23 октомври и до 6 ноември да направят номинации. Замисълът се провали заради липсата на „печеливш“ кандидат - „за“ трябва да гласуват поне 17 от ВСС. После неофициално съветът отложи старта на процедурата за 30 октомври, а ден преди това се разбра, че ВСС изобщо не се кани да прави избора тази година.

Но след като парламентът гласува правителство, кадровиците очевидно набраха кураж за отговорния вот.

До пиковата ситуация с шефа на ВКС се стигна, след като на 25 септември нито една от предлаганите кандидатки - Павлина Панова и Таня Райков­ска, не получиха нужните 17 „за“ от Висшия съдебен съвет, за да заемат поста. Деликатният момент е, че и двете дами са зам.-председателки на ВКС в момента. По правилата на закона в този случай процедурата тръгва отначало, а след откриване на процедурата в две поредни заседания на ВСС се номинират кандидатите за ключовия пост.

Ако последното (неофициално декларирано) намерение за старт на избора на 20 ноември се осъществи, ВСС ще е пред нова дилема - кого да определи за временен съдия №1 на мястото на Груев. Вариантите пред ВСС са два.

Според единия трябва да назначи най-старшия по време зам.-шеф на ВКС Красимир ВлаховКрасимир Влахов Красимир Красимиров Влахов е роден в Плевен. Завършва право в СУ „Св. Климент за и.д. съдия №1 до избора на титуляр. Мнозина от съвета обаче не харесвали Влахов.

Другата най-обсъждана хипотеза е ВСС временно да назначи на поста Таня Райковска, също зам.-шеф на ВКС. В същото време намеренията тя повторно да бъде номинирана за шеф на ВКС не са се стопили. А в подобна ситуация - кой да е и.д. градски прокурор на София, главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в бе заявил, че е недопустимо за временен изпълнител да се назначава човек, който има амбиции да стане титуляр на поста.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет