Изборът на шеф на ВКС се провали (обновена)

Висшият съдебен съвет не успя да избере председател на Върховния касационен съд. Нито един от двамата кандидати за поста, заместник-председателите на съда Таня Райковска и Павлина Панова, не получиха нужни 17 гласа "за". За Райковска гласуваха 15 от членовете на съвета, а за Панова - 9.

Пред журналисти Павлина Панова коментира, че не е изненадана и е очаквала и този развой на гласуването. Тя посочи, че при две  силни кандидатури за поста е нормално гласовете на членовете на ВСС да се разделят и е трудно да се стигне до необходимото  мнозинство от две трети. Панова заяви, че не знае дали ще участва в нова процедура по избор на председател на ВКС и  добави, че ще обмисли въпроса, ако има нейни колеги, които я номинират отново.

Представляващият ВСС Соня Найденова заяви пред журналисти, че съветът ще се организира така, че да открие новата процедура по  избор възможно най-скоро, защото мандатът на настоящия председател на ВКС Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва изтича през ноември. Тя добави,  че получаването на 17 гласа "за" от членовете на Съвета е предизвикателство, но това е мнозинството, което е заложено в закона. По думите й представянето и на двете кандидатки е вдигнало доста високо летвата на изискванията, които се поставят към бъдещия председател на ВКС.

Министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския също коментира, че не е изненадан и това е бил един от очакваните от него варианти за  резултата от гласуването. Той добави, че не е прецедент ВСС да не успее да направи избор заради липса на необходимото  мнозинство.

Преди членовете на Съвета да гласуват, председателят на ВКС Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва заяви, че иска да вярва, че ВСС със своето решение  днес ще бъде на висотата на очакванията на демократичния дух. Той посочи, че днес се извършва една от най-важните процедури по избор на ръководител в органите на съдебната власт, а демокрацията освен правила е и състояние на духа на участниците в тези процедури.

Малко по-рано, след близо 6 часа изслушвания на двамата кандидати, членовете на ВСС дискутираха казаното от Павлина Панова и Таня Райковска.

Камен Иванов, който се е подписал под кандидатурата на Павлина Панова, заяви, че тя има блестяща професионална кариера. Държахме да издигнем кандидатура, която да отговори на високите изисквания. Когато станало ясно обаче, че втората кандидатура е на Райковска, Панова поискала да размисли дали да се внася нейната кандидатура. Защото това можело да разцепи на две Върховният съд. И за това кандидатурата на Панова била внесена с известно забавяне, посочи Камен Иванов. Колегата му Калин Калпакчиев, който също подкрепя Панова, заяви, че тя е всепризнат специалист по наказателно право, дори в международен аспект.

Двете кандидатури не са еднакви, Панова и Райковска имат различни качества, посочи още Калпакчиев. Мария Кузманова призова да се направи анализ на управленческата компетентност на двете кандидатки. И заяви, че подкрепя концепцията на Таня Райковска, под чиято кандидатура  се е подписала. Дължим на обществото избор. Така ще се опровергае теорията, че изборът се диктува от друго място, посочи пък колегата й Ясен Тодоров.

Коментари

  1. 2014.09.26 | 10:08
    Ей, не може да се разберат в тая мръсна игра - как да нагласят далаверата и кои пионки да ни пробутат !!! Това е най-гнилата ябълка в кошницата ни и оттам всички други...срам да ви е, а ние сме за бой, че ви позволяваме да и мачкате така мазно!
  2. 2014.09.26 | 10:08
    Досега никога не е имало по мързелив прокурор. Досега нямаме и крачка напред в съд.власт Цяла европа нази гледа и заради ЗАКОНА пак сме на опашката
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет