Започва битка за висши постове в съда

Битката за ключови постове в съдебната власт започна, пише в. "Преса".

На последното си заседание на 17 април ВСС откри надпреварата за нов председател на апелативния съд в София (САС) – мандатът на Веселин Пенгезов изтича през юни. Самият Пенгезов е заявил желанието си да кандидатства и за втори петгодишен мандат.

Като негови конкуренти засега магистрати спрягат заместника му Стефан Гроздев, председател на търговското отделение на съда, и Богдана Желявска – зам.-шеф на Софийски градски съд, тя ръководи гражданската колегия там. Дамата е сочена като фаворит в надпреварата, но кандидатури официално ще започнат да постъпват през май.

Гроздев е и сред спряганите за наследник на Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва. За разлика от останалите началници в системата, мандатът на тримата големи е по-дълъг – седем години, като те нямат право на повторен.

Възможен кандидат за този пост е също Ванухи Арекелян, наскоро избрана от ВСС за шеф на Варненския апелативен съд. Тя няма да е първата, бързо сменила един ръководен пост с друг, по-висок. Новият градски прокурор на София Христо Динев изкара по-малко от половин година начело на столичната районна прокуратура, преди да израсне в йерархията. Наследникът на Груев трябва да бъде избран най-късно през септември, но той самият ще напусне поста през ноември, когато изтича мандатът му.

Изборът на Апелативен съд-Пловдив вече е насрочен за 29 май. В него сили ще мерят сегашният шеф Георги Чамбов, подкрепен навремето от Груев, и пловдивчанката Магдалина Иванова – заместник-шеф на окръжния съд в града, докато го оглавяваше Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. Сева Иванова е и.д. председател.

Тръгват също конкурсите за председатели на апелативния съд във Велико Търново и на военноапелативния съд. През 2014 година ще бъдат сменени 125 началници в съда и прокуратурата.

Коментари

  1. 2014.04.23 | 18:12
    Започва битката за голямото лапане то в държавният сектор само това се прави без да се бачка!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет