Пеканов: Има риск от загуба на пари по две оперативни програми

  • 11 ноември 2022 10:54

  • 1066
  • 5
Пеканов: Има риск от загуба на пари по две оперативни програми
© Булфото

Има риск от загуба на пари по две оперативни програми, стана ясно от участието на вицепремиера Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, по време на парламентарния контрол.

Той отговори на въпрос на депутата от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Джевдет ЧакъровДжевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със за оперативните програми за периода 2014 - 2020 г. и 2021 - 2027 г., както и България очаква да загуби средства и какви мерки са предприети това да не се случи. 

"По отношение на настоящия програмен период е налице е сериозен физически и финансов напредък по отношение на програмите. Договорените средства от ЕСИФ възлизат над 18 млрд. лв., като ресурсът по почти всички програми, е напълно договорен. Реално извършените плащания към бенефициентите е 74% от бюджета на програмите. Усилията в настоящия момент са насочени към ускоряването на изпълнението на проектите и успешното приключване на програмите в края на следващата година", каза той.  

По думите му се работи по две от програмите, по които се идентифицира риск от загуба на средства, а именно ОП "Околна среда" и ОП "Транспорт". 

Донев в НС: Служебното правителство не може да има собствена политика по доходите

Той уточни, че за ОП "Околната среда" се идентифицира риск от загуба в размер на 117 млн. евро за 2022 г., според него според предприетите мерки няма да се стигне до загуба на средства. По транспортната програма Пеканов коментира, че се идентифицира риск от загуба на средства в размер на около 70 млн. евро.  Вицепремиерът Пеканов му каза, че има година и два месеца до изтичане програмния период.

Според него този период би трябвало да е достатъчен за изпълнението на проектите и пълното усвояване на средствата.  "По отношение на новия програмен период - преговорите са в заключителната си фаза", допълни вицепремиерът. Стана ясно, че са одобрени 7 от общо 9 за програмния период 2021 - 2027 г., като общото финансиране е близо 14 млрд. лв. Той отговори и на въпрос на депутата от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 за Плана за възстановяване и устойчивост и дали ще се предприеме ангажимент за предоговаряне на емисиите на въглищните централи.  Пеканов му отговори, че българският план и сключените с него реформи и инвестиции, е бил одобрен от Съвета на ЕС.

Той коментира, че има регламент за създаване на механизма за възстановяване и устойчивост допуска държавите членки да отправят искания, но съществуват и ЕК да отхвърли това искане, ако не е обосновано.

Според него трябва да се има предвид, че такова искане може да доведе до забавяне или спиране на реформи, което ще лиши страната ни от част от средствата по плана. 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1066 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.11.11 | 12:34

3
Пеканов престани!Дават ни пари, за да приемаме неизгодни и унищожаващи ни закони!

2022.11.11 | 12:35

5
еврогей е
норман гъса

2022.11.11 | 11:36

1
гиди гелосан недоклатен продажник

2022.11.11 | 12:35

4
еврогей

2022.11.11 | 12:04

2
напиканов е леке, не на дигитализацията и затварянето на тецовете за жълти евро стотинки

Добави коментар

Водещи новини