Вицепремиерът Пеканов: Дефиницията за енергийна бедност се финализира

  • 01 декември 2022 10:43

  • 940
  • 2
Вицепремиерът Пеканов: Дефиницията за енергийна бедност се финализира
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, който предвижда въвеждане на дефиницията за енергийна бедност – това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Вицепремиерът уточни, че дефиницията стъпва на методология, изготвена с  помощта на учени от Българската академия на науките (БАН).

Атанас Пеканов: България ще получи 2,7 млрд. лева от ЕС до края на годината

"Комисията смята, оптимизира, и критериите, съответно необходимите данни за дефинирането на този статут до три – доходен критерий, социален критерий, включително ТЕЛК и пенсионен статус, което определя и нуждите от енергия на домакинствата, както и жилищен критерий, включително възраст и статут на обновление на сградата", продължи той.

Приемането на дефиницията предстои до края на тази или следващата година, каза още Пеканов, предаде БНР.

Това е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

След промените в Закона и изготвянето на специална наредба за прилагането на дефиницията "всички политики, например по енергийна ефективност, съответно капиталови разходи или оперативни разходи, например по отношение на уязвимите потребители, ще могат да се използват в следващите години именно, за да подпомагат най-нуждаещите се", каза още вицепремиерът Пеканов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
940 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.01 | 11:26

2
национален предател
естет

2022.12.01 | 11:13

1
това продажно същество е същото като Куневица, нищо не го е еня за въглищните централи и само се оправдава със подписаното от другите мошенници - корчо и кокорчото...

Добави коментар

Водещи новини