Пеканов: Кохезионната политика трябва да продължи да допринася за икономическото сближаване на регионите и да адресира и демографските проблеми

  • 22 ноември 2022 17:11

  • 1126
  • 0
Пеканов: Кохезионната политика трябва да продължи да допринася за икономическото сближаване на регионите и да адресира и демографските проблеми
© Министерски съвет

Заместник-министър председателят Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, взе участие днес в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ формат „Кохезия“, което се състоя в Брюксел. Европейските министри, отговарящи за кохезионната политика, проведоха стратегически дебат за актуалното състояние и бъдещето на политиката за сближаване като една от най-важните за ЕС. За целите на дискусията Чешкото председателство представи аналитичен преглед на влиянието на Кохезионната политика и дългосрочните ефекти от нея върху европейските региони, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Кохезионната политика е преди всичко дългосрочна инвестиционна политика за растеж, заетост и балансирано териториално развитие на Европейския съюз и неговите региони“, заяви в изказването си българският вицепремиер. Той отбеляза, че постигането на сближаване  е  сред основните идеи за формирането и съществуването на Европейския съюз. Кохезионната политика е изправена пред редица глобални предизвикателства, ето защо е необходимо бъдещият фокус на политиката да продължи да бъде именно върху основните цели, с които е замислена, по пътя към устойчиво развитие и осъществяването на зеления и цифровия преходи, изтъкна Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,. Сред останалите акценти в неговото изказване бяха адаптирането на кохезионната политика към съвременните геополитически реалности, облекчаване на процедурите, което не трябва да бъде за сметка на отчетността и прозрачността. 

Вицепремиерът Пеканов подчерта, че демографските проблеми са сериозно предизвикателство, заплашващо успешното изпълнение на Кохезионната политика  и водещо до задълбочаване на различията между регионите в ЕС, което изисква специален фокус и внимание. По време на форума беше подчертана необходимостта важните инвестиционни проекти да вървят ръка за ръка със структурни реформи, които да гарантират, че средствата се използват ефективно и прозрачно. 

 

Съветът прие Заключения относно ролята на Кохезионната политика. В тях се прави обща оценка на ролята ѝ за насърчаване на регионалното развитие в ЕС, както и на основните предизвикателства пред изпълнението и бъдещите действия. В заключенията си Съветът припомня, че целта за социално, икономическо и териториално сближаване е в основата на европейския проект. Изтъква също значението на защитата на финансовите интереси на ЕС. 

Избраха Пеканов за председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

В рамките на своето посещение в Брюксел, вицепремиерът Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, посети централите на два от най-важните европейски научни института, които работят в сферата на икономиката, европейските въпроси и др. - Bruegel и Centre for European Policy Studies (CEPS). Пеканов разговаря с техните директори Jeromin Zettelmeyer и Cinzia Alcidi по отношение на изпълнението на Националните планове за възстановяване и устойчивост, механизмите на ЕС да отговаря на кризи, както и бъдещето на Еврозоната и Икономическия и паричен съюз. 

В понеделник, вицепремиерът Пеканов се срещна и с генералния директор на Главна Дирекция ЕКФИН Маартен Вервей, с когото обсъдиха скорошните предложения на Европейската комисия за реформа на фискалните правила и Пакта за стабилност и растеж, процеса по дискутирането им в следващите месеци, както и изпълнението от страна на служебното правителство на дейностите, свързани с техническата подготовка на България за приемане на еврото, в унисон с решението на Народното събрание по темата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1126 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини