Първият кораб с американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" акостира във Варна

  • 19 април 2024 14:55

  • 1687
  • 2
Първият кораб с американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" акостира във Варна
© Wikimedia Commons

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас".

Още днес горивото, произведено от американската компания "Уестингхаус", ще бъде превозено в специални контейнери с железопътен транспорт от пристанищния терминал до атомната централа, предава БНТ.

Заради опасния товар към момента достъпът до пристанището е ограничен.

Това е първата доставка на ядрено гориво по обявения през декември 2022 г. десетгодишен договор между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус".

Горивото се произвежда в завода на компанията в шведския град Вестерос и се доставя на цената на използваните руски касети. Това ще позволи на ядрената централа да запази себестойността на производството си.

„Уестингхаус“ подписа меморандуми за изграждането на новите ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“

Договорът предвижда още компанията "Уестингхаус" да инсталира безплатно своя система за вътрешно-реакторен контрол, която да работи паралелно с руската. Така ще се осигури безопасен преход от едното към другото гориво.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1687 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:10

2
❤️ Г­­­о­р­е­­­щ­и­ ­­м­о­­­м­­и­­­ч­е­­т­а­ ­­­в­­­и­ ­­­о­­ч­­­а­к­­­в­а­т ­­-­ X­­1­­8­.­­F­U­­N

2024.04.19 | 16:36

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

Добави коментар

Водещи новини