Валентин Николов: Не сме ние тези, които избираме кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

  • 13 март 2024 19:35

  • 3486
  • 11
Валентин Николов: Не сме ние тези, които избираме кой ще строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
©

"Ние не избираме строител. А ние избираме партньор на "Уестингхаус", защото технологията е тяхна. Много хора бъркат, че ние избираме изпълнител и трябва да пуснем някоя фирма на търг. Нещата са доста деликатни и не е хубаво хора, които не разбират от процеса да дават некомпетентни мнения", заяви в предаването  "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

"В момента ние по решение на Народното събрание ще провеждаме преговори с "Хюндай". Ако тези преговори не доведат до задачите, които са от Народното събрание, то винаги е възможен друг вариант", добави Николов.

По думите му реалистичната цена на строежа ще бъде много по-малко от спряганите 30 млрд. лева за двата блока. Към момента Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, посочи, че АЕЦ "Козлодуй" е обезпечена и има ликвидност.

Премиерът Николай Денков посети АЕЦ „Козлодуй“

"За началните дейности за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" има пари, както и за обезпечаването на програмата на АЕЦ-Козлодуй", категоричен е той.

"Опасяваме се, че в един не много дълъг период, когато цените на електроенергията падат това означава, че паричният ни поток ще бъде съвсем различен, особено приходите ни и това ще затрудни някои дейности, но към настоящия момент сме оптимисти", добави той.

Николов коментира и настояването от страна на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски, Асен Василев да покрие дефицита в енергетиката.

"Рискът, ако дефицитът не се покрие, е че знаете, че от 1 юли вече има либерализация на пазара на едро т.е. крайните снабдители, които доставят енергия на домакинствата ще минат и ще купуват количества енергия на свободния пазар, на по-висока цена. Това обаче, за да не повиши цената на домакинствата трябва да бъдат компенсирани. И тази компенсация трябва да дойде от фонда за гарантиране на енергийната система".

"Защо трябва да се повиши при условие, че цената на борсата пада? Именно защото досега фондът компенсираше тези разлики, сега той няма да може да ги компенсира, вече натрупва дефицит в обществения доставчик на националната електрическа компания. Даже националната електрическа компания дължи вече пари на АЕЦ "Козлодуй", обясни Николов.

Той посочи, че има два начина за компенсация - или през бюджета, или през повишаване на цената, която е 0 лева една ставка, която се води задължение към обществото, която е част от цената за електроенергията на всеки един потребител, независимо дали е домакинство или е фирма.

"Фондът ни дължи над 130 милиона лева към Националната електрическа компания , които са просрочени, а към нас дължи 40 милиона , но той дължи и към ТЕЦ "Марица-изток" и други", допълни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй".

Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, коментира и темите за замяната на руското гориво, както и пътната карта за "Турски поток".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3486 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2024.05.25 | 09:04

11
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­м­­­и­ч­е­т­а­ ­­­в­и­­­ ­о­ч­­а­­­к­в­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­­8­­.­­­F­­U­­N
Снежко Снежев

2024.03.13 | 22:59

10
Тъпако, как цената на борсата пада, а вие ще вдигате тази за домакинствата?!? Да не би да искаш да ни кажеш, че когато тя вземе да се, вдига на борсата, то тогава домакинствата ще плащат по-малко, герберастка гнидо:)))?!?
Снежко Снежев

2024.03.13 | 22:55

9
Олигофрен мръсен, ние не разбираме и затова вместо за колосалните 5 милиарда лева, които бяха прекалено много за атомна в Белене ще ни построите два блока в Козлодуй за... 30 милиарда, нали така... Разбирачо мазен?!?
БИВОЛ

2024.03.13 | 22:54

8
Калина Андролова е пълен боклук!!!

2024.03.13 | 22:48

7
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man

2024.03.13 | 22:44

6
ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ! Думите на ПУТИН към Запада, НАТО и Коалиция преди да Обяви СВО по Освобождаване на ДОНБАС - Стара БЪЛГАРИЯ от НАЦИСТИТЕ. Думите Означат: ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!, че обявихте Война на РУСИЯ и ПРАБЪЛГАРИТЕ от ДОНБАС и принуждавате РУСИЯ да ВОЮВА, за да се защити, да защити и ПРАБЪЛГАРИТЕ в ДОНБАС. ЗАПАДА, ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ! и ВСИЧКИ БЪЛГАРИ в КОАЛИЦИЯ със ЗАПАДА и НАТО. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ! ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ и РУСИ, НИКОГА НЕ ИСКАТ ВОЙНА, НО СА ПРИНУДЕНИ. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!
БЕЗ

2024.03.13 | 22:32

5
ГРЪБНАЧНО! :)

2024.03.13 | 21:27

4
СЛАВА БОГУ, ЗАЩОТО САМО ТОВА ОСТАВАШЕ ЕДИН ПРОСТ БАНИЧАР ДА РЕШАВА КОЙ ДА СТРОИ АЕЦ.
КОЛКО ТОК ОТ АЕЦ

2024.03.13 | 21:12

3
ХОДИ У ЮЖНА БЪЛГАРИЯ, С КУФАРИТЕ? :)
ЗА КОИ ГРАДОВЕ

2024.03.13 | 20:52

2
ПУСКАТЕ ТОКА ОТ АЕЦ?

Добави коментар

Водещи новини