България и САЩ потвърдиха отличното си сътрудничество в енергийната сфера

  • 23 април 2024 18:11

  • 742
  • 5
България и САЩ потвърдиха отличното си сътрудничество в енергийната сфера
© Министерство на енергетиката

Благодарение на отличното сътрудничество между България и САЩ са предприети необратими действия за гарантиране на енергийната сигурност в региона. Около това се обединиха на среща министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас. Двамата подчертаха ключовото значение на вече доставените първи количества свежо ядрено гориво, произведено от американската компания „Уестингхаус“ за АЕЦ „Козлодуй“.

„Съвместните усилия на двете страни дадоха отлични резултати за намаляване на зависимостта на България от един доставчик и постигане на диверсификация в дългосрочен план за българската атомна централа”, каза министър Малинов.

Обсъден бе и напредъкът в реализацията на ключовия проект за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Предложено бе първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между двете страни за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България да се проведе във Вашингтон през следващите месеци.

Държавата лицензира новото ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Надграждането на съществуващата инфраструктура и регионалните междусистемни връзки, както и въвеждането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, са ключови за постигането на целите на европейския единен енергиен пазар. Реализирането на Вертикален коридор за пренос на допълнителни количества газ от юг на север, чрез газопреносните мрежи на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова ще допринесе за гарантиране на енергийната сигурност в по-широкия регион, подчерта Малинов.

По думите му регионът ще продължи да разчита на надеждни доставки на втечнен природен газ от компании от САЩ. Дискутирани бяха и вариантите за участие на американски финансиращи институции в процеса по изпълнение на проектите от Вертикалния газов коридор.

Във фокуса на разговора бе и сътрудничеството между страните в областта на малките модулни реактори и решения за базови мощности с цел гарантиране сигурността на електроенергийната система на България и региона.

„В процеса по осигуряване работата на ПАВЕЦ „Чаира“ ние се надяваме да работим в конструктивен диалог с партньорите от САЩ, които биха ни предоставили експертиза“, допълни Малинов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
742 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 07:08

5
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­и­ ­­­м­о­­м­­и­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­ ­­­о­­­ч­а­к­в­­­а­т ­-­­ X­1­­8­.­F­­U­N

2024.04.24 | 02:38

4
Отлично сътрудничество, да ни онождат анално е.баните американци!

2024.04.23 | 19:24

3
Ама как не се сетих?!?! Скрийте го този посланик, че плаши децата
Който му е пиара на посолството

2024.04.23 | 19:10

2
трябва да се уволни , не може като цветарка да обикаляш и да се снимаш със всеки министър
тоше,,

2024.04.23 | 18:59

1
Мръсни,долни кравари!!!

Добави коментар

Водещи новини