Очаква се парламентът да ратифицира споразумението със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност на АЕЦ „Козлодуй“

  • 22 март 2024 07:03

  • 217
  • 3
Очаква се парламентът да ратифицира споразумението със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност на АЕЦ „Козлодуй“
©

Очаква се парламентът да ратифицира споразумението между България и САЩ за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

На първо четене законопроектът, с който се предлага ратификацията на споразумението, бе гласуван на 14 март. В него се посочва, че с решение на парламента от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката е задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко хиляда мегавата в АЕЦ „Козлодуй“. Предвижда се след влизането в сила на закона министърът на външните работи да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението от Народното събрание, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България. 

В редовния парламентарен контрол се очаква да участват министрите: Кръстю Кръстев, Юлиян Попов, Георги Гвоздейков, Калин Стоянов, Андрей Цеков, Иванка Шалапатова, Румен Радев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
217 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 08:41

3
❤️ Г­о­р­е­­­щ­­­и­­­ ­м­о­­м­и­­­ч­­­е­т­­­а­ ­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­­а­­т ­­­-­ X­­1­­­8­­­.­F­­­U­­­N

2024.03.22 | 13:29

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

2024.03.22 | 07:43

1
Продължаваме промяната....ти от ПП-ДБ ни заробиха за още 50г напред с договори,заеми,предплащания и т.н. Но БГ оФцата блее,БАНАНИ ИМА

Добави коментар

Водещи новини