Премиерът Николай Денков посети АЕЦ „Козлодуй“

  • 07 март 2024 17:49

  • 413
  • 6
Премиерът Николай Денков посети АЕЦ „Козлодуй“
© Правителствена пресслужба

Енергийната система е в добро състояние, има мощности и възможности за балансиране, когато е необходимо. Това уверение даде премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С след посещението си в АЕЦ „Козлодуй“ с министъра на енергетиката Румен Радев.

„Проверихме какво е останало като дейности от извеждането на реактори от 1-ви до 4-ти. Обсъдихме каква е готовността за смяна на горивото за реактори 5-и и 6-и и проследихме как върви подготовката по изграждането на 7-и 8-и блок. Знаете, че това е дългосрочна задача, но планирането вече върви на много висока скорост“, обясни министър-председателят.

Очаква се неруското гориво да пристигне на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ по график.

„От цялата информация, която беше предоставена, не очаквам проблеми в прехода към неруско гориво“, заяви акад. Денков.

Премиерът Денков: Кадрите са изключително важни, за да развиваме ядрената енергетика

От инженерно-техническа гледна точка процедурите по изграждането на 7-и и 8-и блок се движат по първоначалния график, увери министър Радев. Той допълни, че успоредно с тях вървят и разговори за изграждането на необходимата пътна инфраструктура, която включва и алтернативно жп трасе.

При такива дългосрочни проекти трябва успоредно да вървят различни линии. Всяка една от тях трябва да бъде планирана без пропуски, подчерта министър-председателят.

Затова една от целите на днешното посещение в Козлодуй беше да обсъдим какви специалисти са необходими и откъде да бъдат осигурени.

„Тази задача е много важна за развитието на Козлодуй и на съседните населени места, защото е очевидно, че атомната централа, както и досега, и в бъдеще, ще бъде структуроопределяща за целия регион“, заяви Денков.

Премиерът и министър Радев проведоха среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и посетиха пълномащабен симулатор за блокове с реактори ВВЕР 1000 и блок от 1-ви до 4-ти. Преди това заедно с министъра на образованието и науката Галин Цоков бяха и в Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор В. Курчатов“ в Козлодуй.

Последвайте канала на

Владимир Василев
413 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 09:17

6
❤️ Г­­о­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­м­­­о­м­­и­ч­­е­­­т­­а­­ ­в­­и­ ­­­о­­­ч­а­к­в­а­­­т ­-­­ X­­1­­­8­­.­­­F­­­U­­N

2024.03.08 | 08:46

5
Какъв премиер бе ,пиши го грешка на миналото.
Няма значение

2024.03.07 | 22:25

4
Как не ви е срам ….. подпомагахте фирмите с пари за ток, а сега искате да ги възстановите от бедния народ. Срам и позор сте
Кокошка

2024.03.07 | 19:13

3
Премиерът в оставка посети АЕЦ "Козлодуй"
Бивол

2024.03.07 | 18:56

2
ще се наказваме! как така изпускате академик??
ВЕЧЕ ЗНАЕ КЪДЕ ОТИВА ТОКА

2024.03.07 | 18:10

1
И ЗАТОВА ГЛЕДА ТАКА :)

Добави коментар

Водещи новини