Държавата лицензира новото ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

  • 22 април 2024 14:04

  • 522
  • 2
Държавата лицензира новото ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“
© Getty Images (архив)

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде разрешение на АЕЦ „Козлодуй“ за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за 5 блок, произведено от „Уестингхаус“. Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години, съобщиха от държавния регулатор.

Във връзка с осъществявания от АЯР текущ и последващ регулаторен контрол в издаденото разрешение се съдържат редица условия свързани с преход към новия тип ядрено гориво. Те включват изисквания, както по отношение на извършването на промени в съществуващите инструкции и документи, определящи дейностите с новото гориво, така и за периодично предоставяне на допълнителна информация за експлоатацията на горивото и извършване на анализи и предприемане на допълнителни мерки в случай, че възникне необходимост.   

Основната част от процеса по лицензиране на новото ядреното гориво е свързана с извършване на преглед и оценка на техническите документи, приложени към заявлението за издаване на разрешение, с цел да се демонстрира безопасността при експлоатация на новия тип гориво. В прегледа на техническата документация беше ангажиран значителен човешки ресурс, както от страна на АЯР, така и от страна на външни български и чуждестранни организации за техническа поддръжка. По този начин се осигурява прилагането на хармонизиран подход и най-добрите европейки практики при лицензиране на нов тип ядрено гориво.

В АЕЦ „Козлодуй“ пристига първата доставка на американско ядрено гориво

В хода на процеса по лицензиране беше оценено съответствието на представената информация в над 75 отчета за проекта на горивото и изменените експлоатационни документи с приложимите изисквания и стандарти за безопасност. В резултат на извършения преглед на документите АЯР формулира и изпрати на заявителя въпроси, бележки и искания за представяне на допълнителна информация, необходима за да се демонстрира изпълнението на изискванията за безопасност. В отговор бяха представени за преглед нови редакции на над 40 документа, както и нови отчети, свързани с проекта и оценката на безопасността на гориво RWFA.

В допълнение бяха проведени редица срещи с АЕЦ „Козлодуй“, проектанта и производителя на горивото за обсъждане на възникнали въпроси в процеса на прегледа. Като част от комуникацията със заинтересованите страни беше отговорено и на поставени актуални въпроси от народни представители, свързани с процеса по лицензиране на новия тип ядрено гориво, допълниха от АЯР.

Последвайте канала на

Владимир Василев
522 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:13

2
❤️ Г­о­­р­е­­­щ­и­ ­­м­о­­­м­­­и­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­­а­­к­­в­а­­­т ­-­­ X­­1­­8­.­F­­­U­N

2024.04.22 | 15:23

1
да ходим да палим свещи да не я взривят и да не я саботират завинаги!

Добави коментар

Водещи новини