Мая Манолова: Държавата се провали в борбата срещу африканската чума

  • 06 август 2019 14:33

  • 1526
  • 5
Мая Манолова: Държавата се провали в борбата срещу африканската чума
© Булфото (архив)

Свидетели сме на безпрецедентно социално недоволство, предизвикано от разпространението на африканската чума по свинете. Това написа в профила си във ''Фейсбук'' омбудсманът на Република България Мая Манолова.

,,Като омбудсман бях призована от няколко места да се намеся в защита на дребните собственици. Наистина очаквах, че държавата ще си свърши работата, въпреки „проспания проблем“, но вместо това, напрежението ескалира с всеки изминал ден, заради неадекватната реакция на институциите. В същото време разпространението на заразата не спира, нараства лавинообразно, проблемът от Северна България се пренесе в Южна, а от вчера имаме регистриран първи случай на заразата и в Югозападна България. Недоумявам, толкова ли е трудно да се разбере, че хилядите стопани, които отглеждат свине в т.н. ''заден двор'', го правят не за удоволствие, а за да оцеляват. Това е традиционен поминък и когато се посяга върху него, хората с основание се чувстват застрашени и готови да отстояват правата си. Недоволството им нараства заради безхаберието на държавата. Въпреки разясненията и обещанията за справяне с кризата, гражданите нямат доверие в институциите, съмняват се в необходимостта от крутите мерки, чувстват се като изкупителна жертва и заплащат жестока цена'', написа още Манолова.

,,Вместо бърза реакция и умни решения, трайното впечатление е, че се абдикира от борбата с чумата и се прехвърля изцяло отговорността върху собствениците, нареждайки им сами да унищожат животните си. В същото време няма посочени места къде да бъдат заровени остатъците, което крие опасност от сериозни екологични щети. Като омбудсман, призван да защитава интереса на гражданите, ще настоявам не просто да бъдат обеззаразени дворовете на пострадалите стопани, а хората да бъдат справедливо обезщетени и компенсирани за всяко убито животно и то със сума, достатъчна, за да възстановят поминъка си, допълни омбудсманът.

Novini.bg
1526 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Иво.

2019.08.06 | 15:49

5

Манолова, гледаш като заразена от комунистическа чума.Нали си надпартийна? И защо всяваш паника сред народа.Сигурна ли си,че не се прави всичко възможно за овладяването,както на африканската,така и на комунистическата чума.

Димов

2019.08.06 | 15:41

4

Още една надпартийна червена о. ца. Като президента.

2019.08.06 | 15:24

3

Г-жо Манолова, България сме всички ние, включително и ти. Не плюй в извора от който пиеш вода.

Но има и продължение.

2019.08.06 | 14:52

2

Африканската чума е резултатът от 30 годишното управление на СДС-Чу мата,БСП-Чумата, НДСВ-Чумата и ГЕРБ-Чу мата. Всички,по отделно и заедно ни докараха до тук !
Но в основата стои Англо-хамериканската Чума и "План "Ран-Ът".

the

2019.08.06 | 14:41

1

karai ma,nali pusnahte nilska treska

Добави коментар

Водещи новини