Отговарят ли по-скъпите билети за влакове на предлаганата услуга?

  • 07 май 2024 20:39

  • 1484
  • 1
Отговарят ли по-скъпите билети за влакове на предлаганата услуга?
© Булфото архив

По-скъпи билети за влакове от днес. Увеличението е средно с 20 на сто. От БДЖ обясниха новите цени с инфлацията и по-големите разходи на дружеството. Отговарят ли обаче по-високите цени на предлаганата услуга?

Лютве си купува билет за влак от Бургас до Ямбол. Днес вече плаща с близо 1,50 лв. повече. Макар и с малко, увеличението според нея не е оправдано.

“Не са създадени никакви условия хубави за пътуване, а пък увеличение има. Мръсно, неудобно, няма прозорци, не се отварят прозорците. Просто сме недоволни. В случая съм пенсионерка с намаление, но въпреки това пак си има 20%”, негодува Лютве Еминова.

От БДЖ уточняват, че цените не са актуализирани от 2012 г. и аргументират поскъпването с увеличените оперативните разходи на дружеството.

“Както за поддръжка на подвижния състав, така и вследствие на увеличението на минималната работна заплата, вследствие увеличението на горива, електроенергия, както и други услуги, които БДЖ все пак използва от външни доставчици", каза инж. Венцислав Славков, управител на БДЖ - Пътнически превози.

Повишението на цените на билетите е средно с 20 на сто и се определя на база пропътувани километри. Например от София-Бургас билетът поскъпва с 4 лв. - и става 25,30 лв.

БДЖ вдига цените на билетите, но обеща нови влакове с по-добри условия

“Нашата тарифа е направена на километрични пояси. Цената на билета да речем при увеличението София-Пловдив е от порядъка на 11лв. От 9 лв. на 11 лв. Все пак е по-ниска цената с личен автомобил да пътувате, автобус", допълни Славков пред БНТ.

Поскъпва и пътуването в спален вагон.

“10 лева беше спално място, а в момента е 15. Значи 5 лв. отгоре е 50%, а не е 20%", пресмята Валентина.

От БДЖ са актуализирали и цените за резервация на запазено седящо място, абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Без промяна остават цените на картите за децата и възрастните хора, които са на стойност от 1 лев. Безплатно във влаковете се возят децата до 7 години, след като бъде представен документ, удостоверяващ възрастта им, както и издаден билет с нулева стойност.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петър

2024.05.19 | 08:31

1
Влак в Чехия, икономична класа, климатик, Интернет, телевизия, комфортно пътуване 140км в час. Влак в България, ТОТАЛНА МИЗЕРИЯ, от каменната ера.

Добави коментар

Водещи новини