Защо черната кутия на медицинския хеликоптер още е без сертификат?

  • 07 май 2024 19:52

  • 1882
  • 2
Защо черната кутия на медицинския хеликоптер още е без сертификат?
© Булфото архив

Първият държавен медицински хеликоптер за спешна помощ по въздуха още не може да полети по предназначение. Пилотите още не са положили изпит пред производителя, а софтуерът на черната кутия все още е без сертификат.

До края на седмицата се очаква пилотите да бъдат изпитани от италиански инструктор. Започват и тренировъчните полети на медиците.

След тяхното обучение ще се изпълни втори демонстрационен полет с изцяло български екипаж. А след него – авиационният оператор „България Хели Мед Сървиз“ ще бъде готов да прави полети по предназначение.

Първият медицински хеликоптер у нас доставен без черна кутия и с незатваряща се врата

БТВ скоро показа, че софтуерът на черната кутия на първата ни въздушна линейка не е сертифициран, тогавашният министър на транспорта, а сега служебен, увери, че лицензирането ще приключи до началото на месец април.

„Става въпрос за сертификацията на софтуер. В момента е в процес сертифицирането и от италианските власти, и от производителите. Увериха ни, че в края на март или в началото на април сертификацията ще приключи и ще получим съответния документ за тази компетенция“, каза в средата на март Георги Гвоздейков.

Днес обаче от министерството на транспорта отговориха за bTV, че се очаква това да стане до средата на май.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1882 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.08 | 11:46

2
Така и не разбрахме каква е причината
ТАШКО ТАШКОВ

2024.05.07 | 21:36

1
Защото живеем в краварска колония!!!

Добави коментар

Водещи новини