Изпускат контролирано язовир "Студена"

  • 07 май 2024 21:22

  • 2342
  • 0
Изпускат контролирано язовир "Студена"
© Bulphoto (архив)

Покачилият се през последните дни обем на язовир "Студена" събра на среща управителя на "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) ООД Перник инж. Борислав Иванов, областният управител на Перник Людмил Веселинов и кметът на общината Станислав Владимиров, съобщават от ВиК.

На срещата е обсъдена ситуацията с обема на язовира, както и количество вода, което се изпуска с оглед предстоящите дни, в които се очакват интензивни валежи и увеличен притока към водния обект.

Управителят на "ВиК" обясни, че през почивните дни са направени опити да се изпуснат по-големи водни количества, за да се увеличи свободния обем в язовира, допълва БТА. Вследствие на това река Струма, в района на село Студена, е повишила драстично нивото си, което е наложило изпускане на по-малко количество вода от язовира.

Язовир "Студена" разполага с над 21 млн. куб. м. вода

Към момента ситуацията е спокойна, а обемът на язовир "Студена" намалява значително, отчитат от "ВиК". Въпреки това ще се предприемат действия в критичните точки по поречието на реката в района на село Студена, за да не се стига да критични ситуации. В останалата част на Струма към момента нивата са ниски и не се очаква съществено повишаване през следващите дни.

По данни на "ВиК" - Перник водният обем на язовир "Студена" е приблизително 24,5 млн. кубични метра при капацитет от 24,2 млн. кубични метра. Изпускат се 5 300 кубични метра в секунда.

Заради увеличения воден приток към язовира, част от обема му беше изпуснат през март т.г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини