Д-р Даниела Дариткова: „Реформата“ на служебния здравен министър е лобистка, има риск за пациентите и за бюджета на НЗОК

  • 18 юни 2021 16:04

  • 399
  • 11
Д-р Даниела Дариткова: „Реформата“ на служебния здравен министър е лобистка, има риск за пациентите и за бюджета на НЗОК
© ПП ГЕРБ

„Отчетът за първите 30 дни работа на служебния министър на здравеопазването създава впечатление за амбициозна активност. Вероятно заради комбинацията от медико-статистически данни и административно-нормативни промени не открих обаче информация за това дали ще бъде адаптиран здравният протокол за изборите към актуалната епидемична обстановка“, коментира  д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е – водач на листата на ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на за Смолянска област.

По думите й Министерството на здравеопазването и целият кабинет демонстрират намерение за дългосрочно присъствие във властта, а организацията на изборите като основен ангажимент остава някъде встрани.

„Звучи похвално, че ще се създаде дирекция за правата на пациентите в министерството, но дали това не е прах в очите!? Предложените промени в медицинските стандарти на практика поставят в риск пациентите, защото се занижават изискванията по медицински специалности при лечебно-диагностичната дейност. Това ще промени нивата на компетентност в болниците и впоследствие ще се разшири кръгът клинични пътеки, които те изпълняват. В комбинация с намерението за отпадане на прогнозните бюджети, ще имаме нови рекорди на брой хоспитализации и пациентооборот. Тоест, ако тези промени се въведат, очаквам по-скоро обратен ефект - свръх хоспитализации за сметка на по-малко медицина в лечебните заведения“, категорична е д-р Дариткова.

Според нея, дори да се пренебрегне финансовият риск за приетия бюджет на НЗОК, подобна промяна в никакъв случай не гарантира по-добра медицинска помощ.

„Отново в неблагоприятна позиция ще са големите многопрофилни болници, които поддържат достатъчен персонал и апаратура, и в които се лекуват тежките случаи. Надявам се на критичен анализ на предложените промени от експертните съвети по различните специалности, защото трябва да бъдат защитени пациентите“, подчерта д-р Дариткова.

Според нея съмнение за лобизъм прави намерението за занижаване на изискванията за брой лекари със специалност в клиничните, микробиологичните и вирусологичните лаборатории.

„Големият проблем на българското болнично здравеопазване е фиксацията в оборот и финансови обеми, както и неефективният контрол на качеството. Убедена съм, че дискусията за реформа трябва да е за повече медицина в грижата за пациентите“, подчерта д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е.

 

Novini.bg
399 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2021.06.18 | 16:15

1
В държавата цари хаос и беззаконие, мутрите на Радев вилнеят из Родината....време да ги изметем завинаги!

2021.06.18 | 16:24

2
хапчетата си забравил отново

2021.06.18 | 16:34

3
Червената кралица на приватизацията – Корнелия Нинова е горда собственичка на луксозен хотел за десетки милиони евро в Гърция. Соцлидерката, която твърди, че „демокрацията й отнела много“, всъщност е успяла да увеличи състоянието си драстично в последните няколко години. Според информацията, шефката на комунистическата БСП е успяла да придобие турбо луксозния хотел „Мираджио Термал Спа Ризорт“ на Халкидики за да се прикрие обаче кой е реалният собственик на имота, както и още по-скандалното обстоятелство – че е купен с пари на данъкоплатците през кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР), хотелът е вписан на фирмата на подставено лице на Нинова. Това е братът на шефа на една от столичните организации на партията-майка. Става въпрос за Санко Пешев, който е брат на председателя на БСП – Красно село Иван Пешев. Санко Пешев е управител на фирмата, получила кредита – „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД.
ИВАН

2021.06.18 | 16:59

4
ВСИЧКИ СТЕ МАСКАРИ . ПАРТИИТЕ И ТЯХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ В ЗАТВОРИТЕ...
ИВАН

2021.06.18 | 17:00

5
ВСИЧКИ СТЕ МАСКАРИ . ПАРТИИТЕ И ТЯХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ В ЗАТВОРИТЕ. ДОСТАТАЧНО КРАДАХТЕ....
ИВАН

2021.06.18 | 17:01

6
ВСИЧКИ СТЕ МАСКАРИ . ПАРТИИТЕ И ТЯХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ В ЗАТВОРИТЕ. ДОСТАТАЧНО КРАДАХТЕ....

2021.06.18 | 17:56

7
трай ма крадло никои не ви пита
Д-р Менгелена Дариткова, бивш депутат

2021.06.18 | 17:59

8
Много обичам да ме люби г-н Бойко Борисов с дървения чеп и много обичам да го ближа там, където пожелае. Иначе съм проста пловдивска знаете какво, доматите ги ям с колците.

2021.06.18 | 18:08

9
ДА ТИ ГО СЛАГАМ У КРИВАТА ПОМАШКА МОРЛА!
Зрител

2021.06.18 | 18:48

10
не знам за вас, но този мръшляк, като го гледам и ми идва да наливам стопено олово в очите. При вас така ли е ?
Майтапчи Йово

2021.06.18 | 19:15

11
Тиквичке, права си, че има риск, но той е само за тиквениците, които няма дс могат повече да цоцат държавна пара:)))!

Добави коментар

Водещи новини