Социолози: Балотажът ще е между Калфин и Плевнелиев

  • 16 октомври 2011 15:22

  • 1786
  • 4
Социолози: Балотажът ще е между Калфин и Плевнелиев
© булфото

Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното води във всички проучвания на социологическите агенции и преднината му почти не оставя съмнения в крайната победа, освен ако умората и разочарованието на избирателите, липсата на условия за обективна информираност на гражданите и желанието за промяна не доведат до наказателен вот, съобщи БНР.

Почти сигурен балотаж между Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска прогнозираха социолозите от Центъра за анализи и маркетинг. Плевнелиев ще победи убедително на втори тур с подкрепа от 44 %, а 20 % ще останат за Калфин, конкретизират те. Подкрепата за кандидата на БСП обаче вероятно ще бъде по-висока с около 8-9%, които ще се влеят от гласовете на ДПС на втори тур. Подкрепата обаче не би била достатъчна, за да стопи напълно разликата и да изведе Калфин на първо място.

В случай, че до балотаж стигнат Плевнелиев и Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, 41,8 % ще гласуват за Плевнелиев, а 20,2 % за Кунева. 21, 2% не биха гласували. Според проучването, 33,8 % от избирателите биха гласували за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. 17,9 % биха гласували за кандидат-президентската двойка на БСП, 9,7 % биха подкрепили Кунева. Едва 3 % от избирателите ще подкрепят кандидат-президентската двойка на „Атака” – Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  според изследването. 2,5 % биха гласували за кандидатите на Синята коалиция, 1,4 % за кандидатите на ВМРО-БНД, 0,5 % за РЗС. Останалите кандидат-президентските двойки получават под 1% всяка. Самостоятелно мнозинство на ГЕРБ в НС предвиждат експертите, ако изборите бяха днес. ГЕРБ може да спечели около 33% от гласове на избирателите.

52 % от избирателите са решили със сигурност да гласуват на предстоящите избори. Според Юлий Павлов на първи тур може да се очаква избирателна активност от 55-60%. Най-популярен политик все още е Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Следват Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Четвъртото място е за Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, следвани от Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Едва на шесто място са Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в и Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, който са с приблизително равен рейтинг и процент на доверие.

В същото време социолозите се втурнаха да коментират и снощния дебат по бТВ. Политически пиар със социологически данни не се прави, каза социологът Цветозар Томов от агенция „Скала“ пред БНР. Всички, като че ли пречат за свободния избор на хората, включително и социолозите, заключи той. Ние трябва да бъдем много по-сдържани, когато правим своите прогнози и съотношенията, категоричен е Томов по повод включването на агенция Маркет Линкс на началника на кабинета на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г Румяна Бъчварова.

По този повод социологът Живко Георгиев от Галъп интернешънъл каза, че е нелепо да се каже, че има 36 социологически агенции в страната, между които е избрана Маркет Линкс. Той не отрече, че преди избори се „пръкват“ много, но те не са професионални. Георгиев посочи още, че така, както е било снощи направено допитването „не се прави“. Общото свойство на тази кампания беше, че се правеше всичко възможно от силните играчи в нея, да пречат на гражданите да правят информиран избор. Така може да бъде прочетена цялата кампания, категоричен е Цветозар Томов.

Тези три кандидатури за президентските избори – Плевнелиев, Калфин и Кунева действително се подреждат по този начин. Но е по-важно това какви версии за състоянието на България предлагат тези три кандидатури, защото те по това се отличават една от друга, обясни Томов. Той каза, че от популярността на версиите и от способността на хората да разпознаят кандидата като носител на неговата версия, от това зависи изходът на изборите.

„Случващото се в България се приема като лошо. Версията на Плевнелиев е: „ние сме зле, защото онези управляваха допреди 2 години и нямахме време да съградим толкова, че вие да усетите в живота си, че нещата вече не стоят така“. Оттам идва: градим България и оттам комсомолският оптимизъм на кампанията на ГЕРБ. Тази версия има своите привърженици. Плевнелиев няма проблем да привлече хората, които споделят това. Но тази версия е наивна и хората, които я подкрепят намаляват“, категоричен бе Томов.

„Версията на Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска е: „Нещата криво ляво лъкатушеха, докато тези, които дойдоха на власт, съсипаха страната“, каза Томов. Според него тази версия започва все повече да се налага. „Все пак хората, които споделят тази версия нарастват като брой. Не се изисква кой знае какъв интелект да имаш, за да приемеш тази версия. А и БСП има традиционен електорат“, обясни Томов.

„Третата версия на Кунева е: „Ние сме зле, защото съществува политически картел, който е обхванал като раково образувание всички партии и благодарение на който институциите работят за себе си, а не за гражданите. Предлагам да върнем президентската институция на гражданите, да стана слуга на гражданите, тази версия е с нарастваща популярност в българското общество и се приема от най-образованите групи в България“, обясни Томов.
Според него липсата на силна десница в България става сериозен проблем, в коментар на слабото представяне на синия кандидат Румен ХристовРумен Христов Румен Христов е български политик, кандидат за президент на СДС. Христов е роден на 27.12.1955 г. в. Част от привържениците на СДС и ДСБ няма да гласуват за Христов, а за Плевнелиев или Кунева, посочи той. С него се съгласи и колегата му от Галъп Интеренешънъл, като не изключи да се повишат гласовете за кандидата на РЗС Атанас Семов. Колкото до Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа, Георгиев отчита, че лидерът на Атака се опитва да бъде радикална опозиция, но с неговите люшкания губи все повече. Има достатъчно големи предпоставки за протестен и наказателен вот.

Друг е въпросът дали предпоставките водещи до протестен вот, ще доведат до предпоставки за наказателен вот. Протестният вот се реализира и като не гласуваш, а наказателният вот е в полза на този, който наказва статуквото, допълни Георгиев. Според него, кампанията започна отдавна, не преди месец.

Боряна Димитрова от Алфа Рисърч каза от своя страна, че ключов момент е състезателността, която могат да покажат кандидатите. „Много ми липсва шансът избирателите чрез съпоставка да избират. Ако говорим за политически избор, трябва да имаме шанс за съпоставка на мненията и на характера дори“, обясни Димитрова

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1786 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
samo ataka

2014.01.17 | 10:35

4
gledai gi ti v toq sait kakva reklama pravqt samo na gerb i plevneliev, dokoga 6te zablujdavate horata we pomiqri, kolko vi pla6tat da pi6ete tezi gluposti, edva 3% 6teli da glasuvat za volen, palni prostotii govorite i lajete horata, az po4ti vsi4ki moi poznati, znam 4e 6te glasuvat za ataka
марин

2014.01.17 | 10:35

3
а, бе, защо нищо не пишат за процентите, които събира Светльо Витков? Да знаете голям майтап ще падне. аз и моите приятели и познати ще гласуваме за него.
petko voivoda

2014.01.17 | 10:35

2
Защо пишете глупости бре долни журналя!Защо манипулирате нещата така в полза на тези герберо-комунисти!Но така е,те за това ви плащат!!!В моито окръжение познавам доста хора /хиляди/ бих казал,говорейки си между нас за кого ще гласуваме, то около 90 % са за Волен!!!Как ги правите вие тези проучвания,хич ми не е ясно!Опитвате се да заблудите хората,но ще ви е много трудно дори с писането на подобни лъжи!!!!!!!!!!!!!l
Адолф

2014.01.17 | 10:35

1
ебахти лъжите дето ги пишете.ГЕРБАДЖИЙСКИ простотий

Добави коментар

Водещи новини