Най-важните продукти в зимната меню изброи известния диетолог и нутриционист Елена Свиридова. На първо място, това е рибата - един от основните източници на омега-3 мастни киселини, които са отговорни за укрепването на имунната система.
„Също така омега-3 се бори с депресивни състояния. Ако ви омръзва яденето на риба, можете да хапнете орехи, ленено семе, боб и чиа“, уточни диетологът.
Освен това към менюто е хубаво да добавяте моркови, цвекло и картофи, които съдържат достатъчно количество витамин А. Техният богат на въглехидрати състав ще даде много енергия, отбеляза експертът.
Свиридова добави, че цитрусовите плодове през зимата също са важна част - мандарините и портокалите са добър източник на фибри и флавоноиди, пише Zdrave.to.
В заключение специалистът отбеляза, че през зимата трябва да пиете повече вода и да ядете супи, най-добре на базата на пилешки или месен бульон, както и рибена супа