Д-р Кунчев: Време е свинският грип да се оттегли

БНТ
share

Случаят е неприятен и тежък, но все пак е частен случай. Става въпрос за пропуск в информацията, която се събира. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод информацията за заразена с малария кръв в русенската болница.

Такова нещо не трябва да се допуска и когато го открием, трябва да бъде коригирано. Този случай не бива да поставя под въпрос кръводаряването у нас, добави той.

Д-р Кунчев уточни, че няма смисъл дарената кръв да се изследва за малария, тъй като броят на случаите на това заболяване у нас е незначителен.

По думите му все още няма грипна вълна у нас. В последните години у нас грипната вълна идва от Югоизток. Този сезон основно ще ни атакува щамът H3N2 Хонконг. Надявам се да не ни атакува свинският грип – това му е осми сезон, време му е да се оттегли. Вероятно ще го има, но няма да е водещ, заяви главният държавен здравен инспектор.

При една чиста вирусна инфекция антибиотикът не помага с нищо. Много важна е превенцията, имунизацията, каза още д-р Ангел Кунчев.

Водещи новини

Още новини