Сергей Станишев няма да се кандидатира повече за евродепутат

  • 30 април 2024 12:11

  • 1010
  • 7
Сергей Станишев няма да се кандидатира повече за евродепутат
© Булфото

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на няма да се кандидатира повече за Европарламента. Но не се отказва от политиката. Това заяви самият Станишев.

Завръща се в България, но не е твърдо решил какво точно ще прави. Отказа да разкрие подробности дали ще прави нов проект, защото не било коректно към партията му БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е преди избори.

Бившият президент на ПЕС отчете работата си като евродепутат досега: "Аз съм политически човек. Но не на всяка цена. Това не може да бъде изчегъртано. Вече съм зрял човек, но съм запазил определена политическа наивност и романтизъм, защото политиката не може да бъде борба за постове, те са само инструмент. Поради големите ми ангажименти в Европа през последните години имах по-малко активност в България, но се завръщам."

Не внесе яснота обаче какво точно ще прави. Обясни, че решението му ще зависи от това дали в обществото има енергия, очакване и необходимост от нова политика за тръгване в нова посока. Не на всяка цена, но не го изключвам, допълни Станишев.

Станишев: България и Румъния заедно трябва да развият алтернативни стратегии за пълноправното си членство в Шенген

Аз съм патриот на България. Аз съм убеден европеец. Тези две неща не си противоречат. Ние сме горда част от тази общност, но трябва да изградим европейско бъдеще за България, обясни бившият президент на ПЕС. 

Аз съм социалист и социалдемократ, защото двете понятия за мен са синоними. Аз съм демократ, защото това означава уважение към всеки и правата му. Аз съм институционален човек, защото институциите са колелата на държавата, а сега са изпразнени от съдържание. Аз съм човек, който търси диалог и национално съгласие по ключови политики. Трябва политиците да си говорят и заедно да изградим по-добро бъдеще за България, призова Станишев. 

Не съм имал никакви съмнения, че от това ръководство на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е няма да бъда предложен в листата за ЕП. Защото бях първият, който още 2018 г. се противопостави на политиката на изкорубване на лявото прогресивно и европейско съдържание на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и замяната му с консервативно ляво, обясни Станишев. Извървял процедурата по номинации в кампанията от уважение към социалистите, въпреки натиск от централата. Имал възможност да се включи в евролиста, но предпочел да не го прави.

2020 г. беше пречупен гръбнакът на политическата и институционална съпротива и беше превзета БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е чрез прекия избор, каза Станишев. И допълни, че казва всичко това за БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е с огромна болка, защото е свързан с тази партия.

Според него някои от кандидатите в евролистата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е биха стояли по-добре във "Възраждане", но това било резултат от политиката на шизофрения на партията в международен план. 

Ако след тези избори БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не намери в себе си инстинкта за промяна на курса, политиката и ръководството, тогава упадъкът ще е голям и процесите на разпад ще са необратими, предупреди Станишев.

Според него левицата трябва да е единна, а не много вожд, малко индианец, с прекалено много лични амбиции. И прогнозира, че трите леви листи ще се борят за 3 места в ЕП.

Тези избори няма да разсекат нито един от възлите в политиката и няма да дадат отговор на хората. Гордиевият възел няма да бъде разсечен, а ще бъде заплетен още повече, прогнозира Станишев за националната ни политика.

Има обществена енергия около Ваня ГригороваВаня ГригороваВаня Григорова е българска икономистка и синдикалистка. Икономическа съветничка е на, синдикализмът е силна идея, но не е достатъчен за формиране на 

Не преживяваме просто поредната криза - става въпрос за системна криза на политическата система и липса на легитимация, тотален срив. Налице е огромна пропаст между живота в политическата система и реалният живот на хората. Политиците днес ежедневно вкарват отрова и омраза в българското битие. И в следствие сме се превърнали в набор от враждуващи и мразещи се племена, коментира Станишев, предава 24 часа.

В Румъния не само ротацията мина гладко, но и се явяват с обща европейска листа. Те дават знак - ние сме сериозни момчета, инвестирайте в Румъния, и резултатите са видими. Ние често се сравняваме с тях, не сме по-глупави, а ние изглеждаме като безсилни и безполезни. Подигравка сме. Всички в света планират своето бъдеще, а ние планираме само скандалите за следващите дни, коментира Станишев. И обясни, че когато не гледаш към хоризонта, а в обувките си, се спъваш и не можеш да вървиш напред и политическите партии имат вина за това.

Станишев похвали работата на българските евродепутати. Всеки се старае и си върши партията, има национални интереси, каза той.

Отнасяме се към ЕС като консуматори и не показваме способност да отстояваме политиките си. Когато няма системни държавни усилия, това е невъзможно. Така и не сме се научили да правим коалиции с други държави, за да постигане успехи, обясни Станишев.

Тези европейски избори могат да бъдат изцяло захлупени от грозната национална кампания. А тези избори са изключително важни, защото десетилетия наред ЕС създава зона за мир и сигурност, но днес всичко това е сложено на карта - пълномащабна война на европейския континент за първи път от 70 г., намаляване на БВП.

В тази война Русия е агресор, нямаше как ЕС да не помогне. Но не приемам, че ЕС е влязъл в коловоз, от който не излиза. ЕС е бил проект на мира винаги, а сега виждаме само въоръжаване. Решението на конфликта в Украйна е свързано и с намиране на баланс и обща европейска система за сигурност, където всеки ще се чувства защитен, а не един за сметка на друг. 

Станишев прогнозира, че ЕНП и европейските социалисти ще запазят позициите си след изборите, но либералите и зелените ще загубят. Ще има ръст на националистите и евроскептиците, но няма да е толкова мащабен, колкото предричат, каза той.

Време е и в Европа, и в България, да се мине към ясни коалиции, с подписано споразумение, каза Станишев. Той предупреди, че има опасност от Европа на скорости, при които България да остане в периферията.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1010 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.04.30 | 13:28

7
Горканчо! как ли ще я кара? глад ки ще го мори?
007

2024.04.30 | 12:50

4
Този комунист е внедрен съветски агент куфар турист и ненужен там.
баба гицка

2024.04.30 | 13:16

5
Духал съм на комунисти и цигани в Ловешкия Затвор.
бг

2024.04.30 | 12:30

3
този кавал каква я с върши
Nazi SS

2024.04.30 | 12:28

2
Ако духам на Зелю, дали ще стана истински нацист ,като Бандера да колиме русхки в Криме?
патриот

2024.04.30 | 12:27

1
разгеле

Добави коментар

Водещи новини